Премиерът на Косово: Изправени сме пред сръбския национален шовинизъм

4442
Премиерът на Косово: Изправени сме пред сръбския национален шовинизъм
Снимка: Getty

Изправени сме пред сръбския национал-шовинизъм, който ни е добре познат. Така премиерът на Косово Албин Курти коментира сериозното напрежение, което се създаде по-рано днес със Сърбия.

В кратко обръщение, публикувано и в личния му профил във Фейсбук, Курти коментира, че още преди да започне издаването на документи за временно пребиваване, са тръгнали незаконни блокади от страна на сърби. "Те бяха предхождани от изявления на Белград и Москва, които всяват страх. Тези действия бяха подтикнати - Вучич и Петкович (директорът на Службата за Косово и Метохия Петра Петкович) са главните отговорници за бунтовете", заяви Курти.

"Часовете през следващите дни и седмици могат да бъдат предизвикателни и проблемни. Изправени сме пред сръбския национален шовинизъм, който добре познаваме. Правителството на Република Косово е демократично и прогресивно, което обича, уважава и прилага закона и конституцията, мира и сигурността, за всички граждани независимо от различията и за цялата ни обща държава. Държавните органи събират информация, следят ситуацията и ще действат в защита на закона и гражданите, нашия суверенитет и териториална цялост. Ние ще работим ден и нощ, ние ще отговаряме за вас като граждани и за нашата Демократична република. И заедно успяваме да въведем ред и закон, като ги поставяме във всяко кътче на страната", подчерта Курти.

Причината за ескалацията на напрежението е, че правителството на Косово реши да обяви сръбските лични документи за невалидни на тяхна територия, считано от 1 август. На влизащите граждани на Сърбия ще бъде осигуряван "документ за влизане и излизане". Косово ще издава на всички сухопътни и въздушни гранични пунктове документ за влизане и излизане, който ще бъде валиден 90 дни, подобно на документа, който сръбските власти издават на косовските граждани, когато влизат в Сърбия. В съобщение на косовското правителство от 29 юни се посочва, че пререгистрацията на автомобилите ще започне от 1 август и ще продължи до 30 септември. В съобщението се посочва, че с това решение Косово на своя територия анулира документите, издадени от сръбските власти. Живеещите в Косово ще трябва да сменят номерата на колите си и на по-късен етап паспортите, ако са издадени от Сърбия. Всичко това Прищина определя като реципрочна мярка спрямо Белград.

През 2011 г. Косово и Сърбия постигнаха споразумение, съгласно което косовските власти ще издават регистрационни табели, обозначени с "RKS" (Република Косово) или само "KS" (Косово) като отстъпка спрямо отказа на Сърбия да признае бившата си провинция за държава. Този ход имаше за цел да насърчи сърбите в Северно Косово да започнат да използват номера, издадени от Косово. През 2016 г. Косово удължи валидността на номерата KS с още пет години и направи издадените от Сърбия регистрационни табели за косовските градове незаконни. Въпреки това, в общините в северната част на Косово, където по-голямата част от населението е сръбско, винаги е било възможно да се управляват автомобили с регистрационни номера с означение KM (Косово и Метохия), издадени от Министерството на вътрешните работи на Сърбия, което противоречи на Брюкселското споразумение, посочва "Serbia posts English", цитиран от БТА.

ОЩЕ: Въздушна тревога се включи на границата между Косово и Сърбия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com