Приеха закон за ЕГН в Босна

14071
Приеха закон за ЕГН в Босна
Снимка: Getty Images / Guliver

Босненските депутати приеха във вторник един от най-очакваните закони в страната- за документите за самоличност. Неговото протакване стана повод за множество протести в страната, които започнаха с проблемите на едно семейство с малко бебе, което няма ЕГН. Това съобщи "Ройтерс", цитирана от Стандарт нюз.

Благодарение на закона ще има девет района за регистрация - три в босненската Република Сръбска, пет в Мюсюлманско-хърватската федерация и един в неутралния анклав Бръчко.

Населението на Босна е намаляло с 13% след войната

Населението на Босна е намаляло с 13%, сочат резултатите от първото преброяване на населението в балканската страна след войната от 1...

Преди това обаче възникна спор, който бе в следствие на отмяната на закон за издаване на ЕГН заради технически въпрос, касаещ имената на градовете. От партиите на босненските сърби настояха за нова система по териториален принцип, което не се хареса на други партии и те обявиха, че ще има все по-голямо разделение в страната.

Депутатите приеха закона преди да изтече през декември временната шестмесечна мярка. Тя бе приета под натиск от родители, чиито бебета имаха нужда от медицински грижи. По този начин мярката възобнови регистрацията на нови граждани.

Въпреки че законът за ЕГН в Босна вече е факт, много хора продължават да негодуват, че той е закъснял доста и припомнят, че едно невинно дете е починало именно заради бездействието на депутати месеци наред. Смъртта на момиченце през юни обедини хората и тя излязоха на масови протести в Сараево, за да защитят правото на родители да получават единен граждански номер за своите деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани