Пробив в преговорите между Гърция и кредиторите е малко вероятен до май

1065
Пробив в преговорите между Гърция и кредиторите е малко вероятен до май
Снимка: Getty Images/Guliver

Опитите на гръцките власти да прескочат пропастта в преговорите с международните кредитори на страната не успя да даде плод в петък, което показва, че пробив в разговорите за спасителна програма е малко вероятен до месец май.

При двучасовия разговор по време на телеконференция между няколко гръцки министри и ръководителите на мисиите в страната, ситуацията беше особено напрегната. В нея участваха финансовият министър Евклид Цакалотос, министърът на труда и социалната политика Ефи Ахциоглу и министърът на енергетиката Йоргос Статакис.

Ключов момент бе настояването на кредиторите за пълна либерализация на пазара. Те призоваха и за продажбата на лигнитни и водноелектрически централи. Искането бе толкова настоятелно, че Статакис бе принуден да отнесе въпроса до премиера Алексис Ципрас, съобщиха гръцки медии, цитирани от БГНЕС.

Преговорите продължават в търсене на компромис, тъй като правителството на южната ни съседка иска да отложи политически спорните реформи до по-късна дата.

Междувременно съседите ни се надяват да получат подкрепата на министри от еврозоната за някои наболели въпроси, най-вече свързани с пазара на труда - реформи, за които Международният валутен фонд пое твърда позиция.

Междувременно кредиторите настояват също, че масовите съкращения трябва да бъдат улеснени в частния сектор, докато гръцките служители искат отмяна на колективните закони.

Още в понеделник спонсорите на Гърция ще очакват „силни уверения“ от Цакалотос, че по всички тези спорове може да се работи за споразумение.

На фона на разговорите за още финансови инжекции, консерваторите в Конгреса на САЩ призоваха американския президент Доналд Тръмп да блокира участието на МВФ в третия спасителен план за Гърция, пише Financial Times.

Те искат държавният глава да заеме твърда позиция, противопоставяйки се на помощите за страната. За целта дори бе внесен законопроект, търсещ абсолютно спиране на участието на Фонда в гръцкия спасителен план.

От 2010 г. досега Гърция договори три спасителни пакета с кредиторите си. Последното споразумение на стойност 86 млрд. евро беше договорено през юли 2015 г. Оттогава досега са изплатени около 31,7 млрд. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com