Протест за свободата на словото в Сърбия и срещу Вучич

1111
Протест за свободата на словото в Сърбия и срещу Вучич
Снимка: Getty Images/Guliver

Групата за свободни медии организира протест пред сградата на сръбското правителство под лозунга "Журналисти срещу фантоми" заради натиска върху репортери от телевизия H1, съобщи кореспондентът на агенция МИА в Белград, предаде БГНЕС.

Непосредствената причина за протеста е вчерашен инцидент, при който двама маскирани мъже внесоха около 500 листовки в двора на телевизия Н1, на които пишеше "Република Сърбия - довиждане". Добре дошли в Люксембург. "

Освен много медийни служители, снощи пред сградата на сръбското правителство се събраха и граждани, които дойдоха да подкрепят журналистите. Множеството носеше плакати с надписи: "Този режим не е наред, медиите и държавата са поробени" и други с лога на националните и частни телевизии и таблоиди, на които беше изписано "Пропагандната машина на Вучич".

Белград е блокиран заради стачка на таксиметрови шофьори

Трафикът в сръбската столица е блокиран във вторник в резултат на протестна акция на белградски таксиметрови шофьори срещу сръбския ана...

Журналистката Тамара Спаич се обърна към събралите се и заяви, че H1 телевизия прави това, което трябва да прави обществената медия. Тя посочи, че гражданите искат да знаят кои са фантомите, които нападат Н1 и хвърлят листовки. "Прокуратурата и полицията трябва да се събудят от дълбок сън и да започнат да работят", каза Спаич.

Президентът на Независимата асоциация на журналистите в Сърбия Желко Бодрозич отбеляза, че Сърбия живее в общество, в което няма свобода на медиите и че хората от Европейския съюз най-накрая са го видели. "Ако Сърбия иска да се присъедини към семейството на европейските държави, тя трябва да освободи медиите и да остави журналистите спокойно да си вършат работата", каза Бодрозич.

Журналистът Слободан Георгиев посочи, че няма да се знае какво се случва в Сърбия, ако я няма телевизия H1. Той добави, че случилото се в понеделник пред сградата на медията е само външно проявление и че натискът е много по-голям и продължава през цялото време.

След неговото обръщение журналистите вдигнаха журналистическите си карти, за да покажат, че няма да се откажат от борбата да вършат работата си свободно, с което протестът приключи.

Жозеп Борел ще се изправи срещу центробежните сили на Балканите

Заради динамичната среда на Балканите предизвикателствата пред бъдещия първи дипломат на Европа Жозеп Борел са много и различни в същин...

Подобен протест имаше и в Ниш в сряда вечерта.

По повод демонстрациите, известната журналистка Гордана Суза заяви, че по времето на Слободан Милошевич е имало повече свобода на медиите. "Днес времето е несравнимо, имаме 1300 медии, което е много за толкова малка страна, но 90% от тези медии говорят и лъжат единодушно - лъжата се превърна в легитимна дейност. От независими медии вече имате една кабелна телевизия, три седмични вестника, един ежедневник и няколко портала, всички от които са под натиск и под постоянен натиск от "главния диктатор в Сърбия".

В неделя агенция МИА публикува интервю с главния редактор на всекидневника "Данас" и един от авторите на телевизионното предаване "Плаж" на Драголюб Драза Петрович, който отбеляза, че "в Сърбия има свобода на журналистиката, но свободата на словото не е гарантирана".

"Знаете ли, никой политик не иска негативна публичност, но свободата на словото е основата на Европейския съюз. ЕС гледа благоприятно на Александър Вучич, мислейки, че той е лидерът, който ще реши проблема с Косово. Така той ги държи в неизвестност в продължение на седем години, но ще трябва да уреди въпроса с Косово, така че ЕС не се интересува от медийната ситуация в Сърбия. Ние нямаме помощ или подкрепа от тях, освен че от време на време някой от техните представители идва в редакцията на "Данас", за да ни каже, че са дълбоко ангажирани с демократичните принципи, върховенството на закона и свободата на медиите. А това е всичко, което ежедневно се нарушава в Сърбия от страна на правителството. И те просто говорят само едни думи и по никакъв начин не ни помагат или защитават от това правителство, което е твърде безсрамно в отношението си към медиите", каза Петрович.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com