Протести в Албания срещу демаркацията на косовската границата с Черна Гора

3631
Протести в Албания срещу демаркацията на косовската границата с Черна Гора
Снимка: Getty Images / Guliver

Масови протести се проведоха пред посолството на Република Косово в Тирана срещу демаркацията на косовското граница с Черна Гора, предават албански и косовски медии, цитирани от Агенция "Фокус".

„Lajmi.net" съобщава, че в протестите са участвали много албански интелектуалци, академици, професори, университетски преподаватели и представители на гражданския сектор.

Протестиращите са издигнали лозунгите „Албанците трябва да завладяват земя на Балканите, а не да дават", „Албанските творци на политиката да се въздържат от предателство", „Нямаме земя за даряване".

Според телевизия „Top Channel" протестът е поискал от албанското правителство да се намеси и да не допусне предаването на 8200 декара албанска земя.

Телевизията цитира Елвис Ходжа, член на председателството на движението „Самоопределение", който е заявил че опозицията в Прищина няма да гласува демаркацията на граничната линия с Черна Гора.

„Shqiperiaime.al" публикува обширен репортаж за протестите пред посолството на Косово в Тирана.

Държавната телевизия RTSH (Radio Televizioni Shqiptar) цитира представителя на протестиращите от Пея, Али Даичи, според който споразумение, което засяга територията на Косово, е въпрос, който трябва да се решава от всички албанци, независимо от това къде живеят.

Вучич: Правителството на Сърбия не може и няма да признае Косово

Министър-председателят на Сърбия Александър Вучич заяви, че единственото решение за косовския „гордиев възел“ ще е признава...

Заканите на „Албанска националната армия“ (АНА) за война между албанци и черногорци, ако договорът за демаркацията на границата между Черна гора и Косово бъде ратифициран, засили напрежението в Чакор, където теренът ежедневно се наблюдава от 30 представители на специалните сили на Черна гора, предава македонската информационна агенция „Максфакс“.

Договорът трябва да бъде утвърден на 1 септември, а черногорският премиер Филип Вуянович е на мнение, че всичко ще завърши така, както е предвидено през август миналата година във Виена, когато двете страни подписаха споразумението.

„В Косово никой няма право да изразява каквото и да е било недоволство към Черна гора, защото тя не го заслужава. Във всяка ситуация показваме, че имаме държава, която се грижи за своята сигурност“, заяви министър-председателят Филип Вуянович.

Трите опозиционни косовски партии Алианс за бъдещето на Косово, движение Самоопределение и Инициатива за Косово от самото начало се противопоставят на договора за демаркация, който според тях ощетява територията на Косово в полза на Черна гора. Депутати от Самоопределение неотдавна поставиха на спорната гранична линия с Черна гора албанско знаме и табели "Република Косово" и "Добре дошли" с намерението да покажат къде е "истинската граница". Така те оспориха граничната линия, определена със споразумение за демаркация на границата, подписано от двете страни миналата година. Знамето и табелите бяха свалени от черногорската полиция,

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com