Рама: Байрам Бегай e кандидатът за президент на Албания

2519
Рама: Байрам Бегай e кандидатът за президент на Албания
Снимка: Getty Images / Guliver

Премиерът на Албания Еди Рама обяви днес, че кандидатът на Социалистическата партия за президент на страната е Байрам Бегай, съобщи Албанската телеграфна агенция, цитирана от БГНЕС. 

В съобщение до медиите след срещата на ръководството на партията Рама каза, че мнозинството е предложило за кандидат за президент настоящия началник на Генералния щаб на въоръжените сили Байрам Бегай.

Албания поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Албания поема едномесечното председателство на Съвета за сигурност на ООН на 1 юни. В Ню Йорк премиерът Еди Рама и министърът на Европ...

Генерал-майор Байрам Бегай е роден на 20 март 1967 г. в Рогожина. Завършва обучението си в Медицински факултет в клон Обща медицина през 1989 г. и през 1998 г.е удостоен със званието действащ офицер със специалност „Медицина”.

Генерал-майор Бегай е доцент по медицина. През 31-годишната си военна кариера той е завършил: курс за напреднали по Сигурност и отбрана; висше следдипломно училище по медицина, следдипломна специализация с профил гастрохепатология, курс за болнично управление и курс по стратегическо медицинско лидерство в САЩ, както и курс за специализация по медицина и здравен курс в Гърция.

Байрам Бегай е заемал различни ръководни длъжности в областта на въоръжените сили на Албания. През юли 2020 г. действащият президент Илир Мета го назначи за началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Албания.

Направеното от премиера Еди Рама предложение за президент на страната е във връзка с предстоящия утре четвърти кръг от гласуването за държавен глава. Пленарното заседание е обявено за 18:00 ч. местно време.

Албания предлага на НАТО стара военноморска база на СССР

Албания е предложила на НАТО военноморска база от социалистическо време, опитвайки се да увеличи стратегическата значимост на малката б...

Предишните три гласувания се провалиха поради липса на кандидатура, тъй като управляващите и опозицията не постигнаха консенсус. Конституцията на Албания предвижда пет кръга на гласуване. За първите три е необходима подкрепата на 84 от общо 140 народни представители, с които социалистите не разполагат. За следващите две гласувания са достатъчни само 71 гласа – въпрос, с който социалистите биха се справили без проблем, за да изберат своя кандидат, твърдят анализаторите. Мандатът на действащия в момента президент на Албания Илир Мета изтича на 24 юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com