Рязко увеличаване на заразените от коронавирус в Турция

7849
Рязко увеличаване на заразените от коронавирус в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Броят на заразените с коронавирус в Турция се увеличи с 29 нови лица за един ден и достигна 47.

Това съобщи здравният министър Фахреттин Коча. "Всички 29 нови случаи на коронавирус са по един или друг начин свързани със САЩ, Близкият изток, Европа и Саудитска Арабия", написа в Twitter Коча.

Вчера Министерството на вътрешните работи разпореди всички кафенета, театри, фитнес зали и други подобни социални пространства да бъдат затворени от вторник с цел да се спре разпространението на новия коронавирус.

Според заповедта на министерството всички кафенета, фитнес зали, театри, кина, спектакли, концертни зали, сватбени зали, музикални зали, бирарии, таверни, заведения за пушене на наргиле, интернет кафенета, всички видове игрални центрове, увеселителни паркове, басейни, турски бани, сауни и бани ще бъдат затворени до следващо решение от 12:00 ч. във вторник.

Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

Френският фармацевтичен гигант Sanofi и американският производител на лекарства Regeneron заявиха в понеделник, че са започнали клиничн...

Търговските центрове и ресторантите ще могат да работят нормално, тъй като заповедта не включва такива бизнеси.

В същото време Дирекцията по религиозните въпроси (Диянет) обяви общонационална забрана за молитвени събирания, включително петъчни молитви, вследствие на коронавирусната епидемия.

Джамиите обаче ще останат отворени за хората, които искат да извършват ежедневни молитви, заяви в изявление в понеделник ръководителят на Диянета Али Ербаш.

Мерките за товарния трафик

На шофьори граждани на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, специален административен район Хонконг, Сингапур ще бъде отказван достъп до турска територия и същите да бъдат връщани обратно като "нежелани пътници" (INAD). Към момента България и Гърция не фигурират в този списък от страни.

Колко могат да поскъпнат лекарствата и медицинските консумативи?

Лекарствата са с регулирана цена, медицинските консумативи – не са. Това подчерта пред Нова тв Аркади Шарков, който разясни ситуа...

Шофьори граждани на трети страни, които са били в една от горепосочените държави през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до изтичане на 14-дневния срок. След приключването на карантинния период и съответна медицинска проверка, която да потвърди липсата на симптоми на вируса, шофьорите биват допускани на турска територия. Управляваните от водачите камиони биват подложени на щателна процедура по дезинфекция и освобождавани след 6 часа.

Шофьори граждани на трети страни, които не са били в нито една от горепосочените държави, биват допускани през турските граници след извършване на дезинфекция и карантинен престой от 6 часа. Например, шофьор български гражданин, който не е бил в споменатите по-горе страни, ще бъде допуснат на турска територия след извършване на съответната процедура по дезинфекция. В случай, че същият е бил в някоя от изброените държави (например Италия), ще може да премине турската граница след 14-дневен карантинен срок и дезинфекция.

Шофьори турски граждани биват допускани през границите при положение, че не са развили типичната за вируса симптоматика и след подлагането им на специален медицински преглед и дезинфекция.

Какви са последните новини за коронавируса от кризисния щаб тази сутрин, четете в този материал.

Още за коронавируса - в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com