67 потвърдено болни от коронавирус в България, предложения за ТИР-овете, идващи от чужбина

7652
67 потвърдено болни от коронавирус в България, предложения за ТИР-овете, идващи от чужбина
Снимка: БГНЕС

67 са потвърдените случаи на коронавирус в България, т.е. още 5 нови. Това заяви началникът на кризисния щаб за коронавируса генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Има и препоръка повече от двама души да не се събират на едно място, при това на открито. Генерал Мутафчийски обясни, че щабът се е свързал с редица фирми, които приготвят храна - за времена, в които евентуално има по-строги мерки за социалните контакти отсега т.е. тогава, когато ще трябва да стоим вкъщи още повече. Повечето кетъринг фирми разполагат с технологии да се приготвя добра храна и тя да издържа по няколко месеца в хладилник, което е добро решение, смята ръководителят на кризисния щаб. Той заяви, че предвид постоянното затваряне на граници следва да се мисли за време, в което ще е по-трудно да се сдобиваме със стоки от първа необходимост.

Мутафчийски беше категоричен, е основен акцент е и осигуряването на транспортни коридори за хранителни стоки и продукти за функциониране на икономиката. Предстои по-добра общоевропейска регулация, добави генералът.

Директорът на Александровска болница към бизнесмен: Ние преценяваме кой ще е на дарен от Вас кислороден апарат

Лекарите решават (бел. ред. - при лечение на коронавирус, а и изобщо) - така изпълнителният директор на Александровска болница доц. Кос...

Специално за шофьори на ТИР-ове, идващи от рискови дестинации, щабът предлага няколко варианта за действие. Първи вариант - шофьорът повече не пътува, влиза под 14-дневна карантина. Втори вариант - шофьорът тръгва отново до 12 - 24 часа, като през това време той е в абсолютна социална изолация до началото на пътуването. Тръгва само ако няма никакви признаци на болест. А за чужди ТИР-ове - не по-късно от 12 часа да напускат България, като през това време шофьорите са максимално изолирани за социални контакти и основната отговорност е на приемащите доставките в България фирми.

Припомняме, че от вчера, 16 март, българи, връщащи се от всички изброени по-горе държави, задължително трябва да минават 14-дневна карантина и носят наказателна отговорност, ако не я спазват – 3 години затвор и от 1000 до 10 000 лева глоба. От 0:00 час на 18 март България спира да пуска на българско пространство граждани на Испания, Италия, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия, както и на Китай, Иран, Корея, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка. Изключение за тези страни са граждани с постоянно дълго пребиваване в България или членове на семействата им. А на ден в България влизат по около 40 000 души, според началника на кризисния щаб.

Няма медицински работници под домашна карантина, те са на работните си места, добави Мутафчийски.

Турските мерки за товарния трафик

На шофьори-граждани на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, специален административен район Хонконг, Сингапур ще бъде отказван достъп до турска територия и същите да бъдат връщани обратно като "нежелани пътници" (INAD). Към момента България и Гърция не фигурират в този списък от страни.

Масови арести в Гърция за нарушаване на карантината за коронавируса

Гръцката полиция арестува 127 души само през вчерашния ден заради нарушаване на правилата на наложената национална карантина заради кор...

Шофьори-граждани на трети страни, които са били в една от горепосочените държави през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до изтичане на 14-дневния срок. След приключването на карантинния период и съответна медицинска проверка, която да потвърди липсата на симптоми на вируса, шофьорите биват допускани на турска територия. Управляваните от водачите камиони биват подложени на щателна процедура по дезинфекция и освобождавани след 6 часа.

Шофьори-граждани на трети страни, които не са били в нито една от горепосочените държави, биват допускани през турските граници след извършване на дезинфекция и карантинен престой от 6 часа. Например, шофьор-български гражданин, който не е бил в споменатите по-горе страни, ще бъде допуснат на турска територия след извършване на съответната процедура по дезинфекция. В случай, че същият е бил в някоя от изброените държави (например Италия), ще може да премине турската граница след 14-дневен карантинен срок и дезинфекция.

Шофьори-турски граждани биват допускани през границите при положение, че не са развили типичната за вируса симптоматика и след подлагането им на специален медицински преглед и дезинфекция.

Вижте още: "Как се лекува коронавирус - описанието на началника на инфекциозната клиника на ВМА"

"Коронавирусът предизвиква все повече ограничения в Европа, включително спиране на църквата"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване