Румънски евродепутат: Австрия промени позицията си за влизането ни в Шенген

2619
Румънски евродепутат: Австрия промени позицията си за влизането ни в Шенген
Снимка: iStock/Guliver

Румънският евродепутат от Национално-либералната партия Рареш Богдан заяви днес за телевизия Антена 3, че Австрия е променила радикално позицията си за присъединяването на Румъния към Шенген, а изгледите са по-добри отколкото преди година, като уточни, че това, че няма да има гласуване по тази тема на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 5 декември, е "стратегическо оттегляне, защото не можем да се отделим от България с отделен вот", съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА. 

Рареш Богдан казва, че очаква България да получи одобрение за присъединяването си в нидерландския парламент, след което да се премине към "финалната права" и да се даде вот или на извънреден съвет между Коледа и Нова година, на 27 или 28 декември, или в началото на следващата година, дори да е "на две скорости" - на първата фаза с отваряне на въздушните граници на 22 март, а после и на пътните и железопътните.

Още: Румънски евродепутат: Няма да влезем в Шенген през 2023 г., отлагаме заради България

"Радостната вест е, че Австрия поднови дискусиите, отново се отвориха дипломатическите канали и Австрия промени драстично позицията си в сравнение с преди една година. Все още не можем да кажем, не можем да сме дежурни оптимисти или да сме сигурни, че Австрия ще даде гласа си, но е сигурно, че в момента се водят дипломатически разговори на всички нива и нещата са обнадеждаващи", посочи евродепутатът.

"Изгледите са много по-добри"

Той отбеляза, че това, което се случва в момента, е "стратегическо оттегляне от дневния ред и не е предизвикано от страх от евентуален отказ на Австрия този път". "Изгледите са много по-добри, чисто и просто е технически въпрос - както знаете, ние започнахме този процес с България и в момента не можем да се отделим от България с отделен вот, защото ще трябва да започнем отначало цялата процедура. България има нужда от вот в нидерландския парламент, този вот ще се даде на 6 декември, ако новият парламент на Нидерландия се събере дотогава и се сформира мнозинство, а Съветът по правосъдие и вътрешни работи е на 5-ти", отбеляза Рареш Богдан, като уточни, че Нидерландия е имала избори неотдавна, а проевропейските партии вероятно ще успеят да сформират мнозинство.

Още: Президентът на Австрия: Блокирането на България и Румъния за Шенген е погрешно

Евродепутатът спомена, че е поискано това отлагане заради България, като предстои на един извънреден Съвет по правосъдие и вътрешни работи или най-късно на съвета в началото на следващата година да се постави в дневния ред въпросът за Шенген. 

Рареш Богдан отбеляза, че присъединяването към пространството за свободно движение трябва да бъде поставено в дневния ред до европейските избори на 9 юни. Евродепутатът обясни, че от юридическа гледна точка дело срещу Австрия в Европейския съд може да се заведе в рамките на 60 дни от евентуалния отказ, така че темата за присъединяването трябва да се включи в дневния ред и евентуално ако Австрия се противопостави, тогава Румъния има юридическата и техническата възможност да заведе дело срещу нея. 

Още: Австрия излиза от Шенген, Румъния влиза: Предложение на Букурещ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com