САЩ представи резолюция в подкрепа на Договора за името на Македония

1504
САЩ представи резолюция в подкрепа на Договора за името на Македония
Снимка: iStock/Guliver

Сенаторите Крис Мърфи, демократ от Кънектикът, и Рон Джонсън, републиканец от Уисконсин, представиха в Сената обща резолюция, с която се приветства и подкрепя Договора за името между Македония и Гърция. Документът обаче изразява и тревога от руската намеса и опити за подкопаване от нейна страна на Скопие, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

В резолюция 602, която пред Комисията по външни работи на Сената представиха двамата сенатори, се казва, че премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас са успели съвместно да постигнат историческо споразумение за решаване на проблем, продължил десетилетия.

Сенатът ще разглежда нов пакет от санции срещу Русия

Американските сенатори внесоха в Конгреса законопроект, който утежнява антируските санкции. Това съобщиха от пресслужбата на Комисията ...

„Ако бъде ратифициран Договорът, той ще отвори пътя на "Република Северна Македония" да се присъедини към НАТО и ЕС, ще премахне уязвимостта на Западните Балкани и ще намали възможностите за руска намеса. Русия се опитва да подкрепи опозицията в подкопаването на договора, на което Гърция отговори с експулсиране на четирима руски дипломати“, се казва още в официалния документ.

Сенатор Мърфи заяви пред Комисията, че споразумението, постигнато между правителствата в Скопие и Атина, трябва да бъде приветствано и оценено като голям дипломатически успех. „Нищо няма да спре Путин да предизвика разделение между страните в Европа и Балканите. Този Договор помага за укрепването на НАТО и ЕС и сега трябва да работим заедно, за да покажем на Русия, че нейната незаконна намеса във вътрешните работи на други страни няма да успее“, каза Мърфи.

Сенатор Джонсън оцени споразумението между Македония и Гърция като изключително положително не само за двете страни, но и за целия регион. Резолюцията относно споразумението между Македония и Гърция се подкрепя и от сенаторите Крис Кунс, Марко Рубио, Едуард Марки, Джон Барасо, Жан Шахин и Джим Риш.

Документът, подкрепен от републиканците и демократите на Сената, призовава Македония да продължи да прилага реформите, важни за членството в НАТО и ЕС, особено по отношение на върховенството на закона, борбата с корупцията и защитата на свободата на изразяване. В същото време с него се изисква Държавния департамент на САЩ, Търговския отдел и други аналогични агенции да подкрепят американските компании, които са заинтересовани от инвестиции в Македония и Югоизточна Европа.

Георге Иванов: Македония иска ЕС и НАТО, но с име, често и достойнство

„Македония не е частна собственост, за да търгува някой с нейните ценности, не е личен имот, за да бъде разпродавана, не е ничия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com