Шубе ли ги е американците, че Ниш се превръща във военен център на Балканите?

2649
Шубе ли ги е американците, че Ниш се превръща във военен център на Балканите?
Снимка: БГНЕС

На летище "Константин Велики" в Ниш се строи хангар за сръбската военна авиация, съобщава електронното издание на белградския ежедневник Srbija Danas.

От редакцията поясняват, че в съоръжението ще се съхраняват 17 изтребители-бомбардировачи Ј-22 "Орао", чиято модернизация скоро ще започне. След основен ремонт те ще бъдат оборудвани с нови управляеми ракети въздух-земя. В хангара ще има и самолети G-4 Super Galeb, предаде "Фокус".

3 лв. такса за пътуване по магистралата от Ниш до България

Сърбия определи новите тол такси по своите магистрали. Пътуването по магистралата от Ниш до българската граница ще струва 3 лв. (190 ди...

Журналистът, писател и военнополитически коментатор Мирослав Лазански посочва, че с новите четири МиГ-29, които ще получи, сръбската авиация ще бъде най-добре оборудваната в региона. Лазански припомня, че предстои Москва да дари на Белград два Ан-26 трябва да пристигнат като дарение от Русия.

Говорейки за значението на изграждането на военен комплекс в Ниш, Лазански обясни, че подобен ход е необходим, за да се засили още повече отбранителната мощ на държавата.

"В Ниш е част от военната ни авиация, част от 98-ма въздушнодесатна бригада със седалище летище Ладжевци. Съществува и командване на сухопътните сили и е ясно, че трябва да има силен авиационен компонент. Там няма хангар за военни самолети. Затова изграждането му е много важно стратегически", обяснява военнополитическият коментатор.

Пенсионираният офицер от Югославска Народна армия (ЮНА) Веселин Шливанчанин казва, че Ниш, поради географското си положение, е идеален за изграждане на военен комплекс. "Разположението му е такова, че позволява на всяка сила в тази част да бъде бързо разгърната и използвана навсякъде. Той води право към Черно море през България, от долината на Морава до Егейско море и сега до Северна Македония, и най-важната позиция – към Косово и Метохия", подчертава Шливанчанин.

Двама българи пострадаха при катастрофа край Ниш

Двама българи пострадаха при катастрофа недалеч от град Ниш, в югоизточната част на Сърбия. Пътният инцидент между две коли стана рано...

Съгласно думите му, тъкмо стратегическото разположение на Ниш е причина американците да се страхуват, че Руският хуманитарен център в Ниш може да бъде превърнат във военна база.

"Ето защо американците се притесняват толкова много за руския център, защото ако има нещо стратегическо в центъра на Балканите, то това е Ниш", обяснява експертът.

Генерал Владимир Лазаревич добавя, че геостратегическото положение на целия регион е важно от гледна точка на отбраната на страната. "Ако бъде изградено, това съоръжение без съмнение има своята обосновка и не е без причина", уверен е Лазаревич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com