X
 
 

След тежката буря със загинали и ранени, Халкидики бавно се възстановява (ВИДЕО)

3349 1
След тежката буря със загинали и ранени, Халкидики бавно се възстановява (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver
Силна буря връхлетя популярния сред туристите полуостров Халкидики. Има загинали и ранени граждани, включително и чужденци. Гръцките власти се събраха на извънредно заседание, за да набележат мерки за справяне с природното бедствие, отбелязват гръцките медии, цитирани от БГНЕС.

„Искам да подчертая, че нямаше наводнения, а паднали вследствие на силната буря дървета, които станаха причина за смъртта на хората“. Това заяви министърът за гражданска защита на Гърция Михаилис Хрисохоидис по време на извънредното заседание на Министерския съвет, състояло се в Солун рано тази сутрин.

Министърът потвърди, че са загинали шестима туристи от Русия, Чехия и Румъния, между които и две деца. Един рибар е изчезнал и се издирва от бреговата служба.

Бурята е повредила сериозно пътната мрежа в община Халкидики. „През следващите часове и дни ще работим за възстановяване на нормалния живот в района – това е наше задължение“, заяви министърът. Той се ангажира да предостави допълнително информация за отстраняването на щетите и за всички свързани с това въпроси, предвидени в законодателството.

„Тук сме всички заедно, за да подкрепим Халкидики, да изразим съболезнования за жертвите и да затворим бързо раните“, подчерта Хрисохоидис.

На сутрешното съвещание е присъствал и префектът на региона Централна Македония Апостолос Дзидзикостас и заместниците му, отговорни за гражданската защита, кметът на град Солун, представители на войската, полицията, бреговата служба и спешната помощ. Основната задача е набелязване на конкретни стъпки и мерки за справяне със ситуацията.

Министърът апелира към гражданите да се обаждат на спешния телефон на гръцката полиция 100 и на телефон 112 на гражданска защита, ако разполагат с информация за изчезнали лица.

Припомняме, че късно през нощта в района на Халкидики бе обявено извънредно положение вследствие на разразилата се силна буря и градушка.

Загинали са шестима чужди граждани, между които и две деца. Ранени са десетки хора, на които е оказана медицинска помощ.

Тежки наводнения на Халкидики, обстановката продължава да се усложнява

Целият полуостров Халкидики е залят от вода и обхванат от тежки наводнения, като обстановката продължава да се усложнява и съществува о...

Съобщава се за ранени деца – четири момичета и едно момче на възраст между 3 и половина и 13 години. Всички са хоспитализирани в болница в Солун и животът им е вън от опасност. Едно от децата е ранено в главата и се е наложило да бъде оперирано, но за неговия живот няма риск.

Управата на болницата съобщава, че четири от децата са от Гърция, а едно момиче на 13 г. е от Сърбия.

По информация на българското МВнР, до момента няма постъпили сигнали за пострадали наши граждани.

Снимка: Архив

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители