Смут в Скопие заради думите на Дачич, че съжалява, че Сърбия е признала Македония

3477
Смут в Скопие заради думите на Дачич, че съжалява, че Сърбия е признала Македония
Снимка: БГНЕС

Въпреки твърде скромната реакция на официалната македонска дипломация, част от проправителствените медии в Скопие скочиха срещу изявлението на сръбския външен министър Ивица Дачич отпреди 2 дни, който изрази съжаление, че Сърбия е "постъпила глупаво, като преди години е признала независима Македония под конституционното ѝ име и така е усложнила отношенията си с Гърция".

Редица македонски издания цитират изявлението на външния министър, според което "ние признахме Македония, обиждайки Гърция, а те (македонците) винаги гласуваха за Косово."

Скопският "Телеграф" пише: "Оста Белград - Атина отново заработи срещу Македония", като в статията се казва, че сръбският министър Ивица Дачич е една от най-противоречивите личности в политическия живот в Белград, като същевременно с това винаги успява да остане във властта. Изданието търси синхрон между изявлението на Дачич и препоръките на гръцкия външен министър Никос Коциас за спора за името.

Електронното издание "МКД" обяснява, че "Дачич има амбицията да засили националистичната реакция" и цитира закъснялото съобщение на македонското МВнР, според което "политиците не трябва да рушат приятелството между Сърбия и Македония".

Според телевизия "Сител" изявлението на Дачич е "увод към поведението на Сърбия преди втория кръг от преговорите на Косово за членство в ЮНЕСКО".

"Плюс Инфо" цитира Дачич, според когото "Сърбия изобщо не страда за някогашната югославска федерация и би била щастлива никога да не участва в нея". Изданието твърди, че Дачич е заявил, че "едва чака пред международните институции да се появи въпрос, важен за Македония и Черна гора, и тогава те ще видят как ще гласува Сърбия."

Радио "Канал 77" цитира изявление на сръбската ЛДП, според което външният министър Дачич умишлено нарушава добросъседските отношения, предаде Фокус.

"Фактор" пише след изявлението на МВнР, че отношенията между Сърбия и Македония са изключително близки и дълбоки.

На 2 януари първият дипломат на Белград заяви, че въпреки ангажимента за конструктивна роля в региона, Сърбия ще гласува срещу интересите на съседните страни, които не подкрепят нейните - преди всичко срещу тези, които признаха независимостта на Косово и неговото членство в ЮНЕСКО.

В интервю за агенция „Бета“ Дачич обясни, че не става дума за отмъщение, а за политика на реципрочност.

Хърватия: Няма драма в блокирането на преговорите на Сърбия с ЕС

Няма нищо драматично по отношение факта, че Хърватия не одобри отварянето на Глава 26 (Образование и култура) в преговорите за присъеди...

„Никой няма да може да унижава Сърбия. Едва чакам момента, когато в международните организации ще се появи някоя важна работа за Македония или Черна гора... Не казвам, че ще предприемем нещо срещу Черна гора, Македония или Хърватия. Аз просто казвам за нашето отношение към техните изисквания, които ще бъдат на дневен ред, а това няма нищо общо с нашите двустранни отношения. Става дума за териториалната цялост. Представете си, когато сърбите в Черна гора обявят отделянето на територия... Къде е разликата? Албанците в Сърбия са по-малко, отколкото сърбите в Черна гора“, коментира министърът.

Днес Дачич отговори на обвиненията на македонското МВнР, повтаряйки, че в труден за Белград период Скопие е гласувало за влизането на Косово в ООН, въпреки молбите на сърбите.

„Преди гласуването за приема на непризнато Косово в ООН ние лично разговаряхме с бившия министър-председател Никола Груевски, с бившия министър на отбраната Владо Поповски, а също така с президента Георге Иванов за гласуването в ООН за приемането на Косово за това, че за нас е жизнено важен държавен и национален интерес. В крайна сметка Македония гласува за приемането на Косово. Възможно ли е Македония да не е мислила тогава как това ще се отрази на отношенията ѝ със Сърбия или за нея е било по-важно от това какво ще кажат албанците и Запада?“, попита Дачич. „Приятелството не трябва да се руши. Трябва ли да напомня колко вложи в това приятелство Сърбия, признавайки Македония, рискувайки отношенията си с Гърция? Македония в отговор призна едностранно провъзгласената независимост на Косово“, напомни той.

Според Дачич Белград никога нищо не е правил и няма да направи във вреда на Македония. „Би ни се искало такова да е отношението и към нас. Но ако това не стане, тогава никой няма право да се сърди на Сърбия за това, че защитава интересите си“, заяви той.

Министърът посочи, че смята за грешка това, че Белград е признал Македония. „Сърбия извърши голяма грешка: цяла Европа и целият свят използват името Бивша югославска република Македония, а ние ударихме шамар на нашите братя гърци и сега чакаме те да не признаят Косово. Македония я признахме, а сега тя постоянно гласува за Косово. Ние сме глупаци“, заяви министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com