Сръбски лекари искат смяна на Кризисния щаб

1475
Сръбски лекари искат смяна на Кризисния щаб
Снимка: Getty Images

Група от около 350 лекари в Сърбия, под името "Обединени срещу Ковид", в отворено писмо до правителството и други компетентни институции, се дистанцираха от Републиканския кризисен щаб за борба срещу Ковид-19 и поискаха неговата смяна, оценявайки, че Сърбия е в "обществена здравна катастрофа".

Според ТВ H1 лекарите, подписали отвореното писмо, изискват създаването на нов кризисен щаб, разследване на твърденията за укриване на данни и прекратяване на „сплашването и политизацията, които нарушават личното достойнство на здравните специалисти“.

Израел ще следи до края на годината мобилните телефони на заразените с коронавирус

Парламентът на Израел разреши Националната разузнавателна агенциа да продължи да следи до края на годината мобилните телефони на заразе...

Лекарите заявяват още, че „не виждат друго решение за катастрофата в общественото здравеопазване, в която се намира Сърбия“, поради коронавирусната епидемия и че Хипократовата клетва и общата етика ги задължават да го сторят.

„Цялостното облекчаване на ограничителните мерки в предизборния период (митинги, надпревари, турнири, празненства) доведе до загуба на контрол върху епидемиологичната ситуация и това по никакъв начин не може да бъде оправдано от професионални мотиви“, твърдят лекарите.

Както се посочва в отвореното писмо, объркването по отношение на броя на болни и мъртви е причинено от несъгласуване със статистическите и епидемиологични очаквания, данните от ежедневната работа и противоречивите публични твърдения.

Лекарите заявяват, че „всичко това сериозно е повредило здравната система и подкопава доверието както на гражданите, така и на здравните специалисти, и затова те искат да се дистанцират от Републиканския кризисен щаб за борба с Covid-19“.

Заради коронавируса: Увеличава се броят на хората на респиратори в Сърбия

През последните 24 часа в Сърбия са потвърдени 279 нови случая на коронавирус. За същия период са починали още 12 пациенти с COVID-19. ...

Сред исканията им е да се обясни на обществеността наличната база данни, да се организира процедура за надеждно определяне на броя на заразените, болни и мъртви от Ковид-19, както сред гражданите, така и сред здравните специалисти.

Подписалите отвореното писмо също изискват независимо разследване дали данните са умишлено скрити и упоемане на отговорност за това.

Припомняме, че в страната антиправителствените протести, започнали заради въвеждане на полицейски час в Белград, не спират. Междувременно правителството се опита да ги ограничи, приемайки нови мерки срещу коронавируса - забрани на над 10 души да се събират на едно място - на открито или закрито.

За последните 24 часа в Сърбия официално има 21 253 случая, от които 14 047 оздравели т.е. няма актуализация от 16 юли и 482 смъртни. Новите случаи за 20 юли са 359, т.е. 37 по-малко на дневна база, което прави 4,29% заболеваемост при 4,97% вчера сутринта – изследвани са 8349 души при 7955 души предишното денонощие. Има 10 смъртни случая за денонощието, 1 по-малко от вчера сутринта.

Болниците в Белград изнемогват заради многото болни от коронавирус

Почти няма край в Сърбия, където броят на заразените с коронавирус да не нараства, пише РТС. Белградските болници са претъпкани от дни,...

Ситуацията при западните ни съседи ескалира и вече има сериозни съмнения дали официалната статистика отговаря на истината, след като сръбският президент Александър Вучич обясни, че само в Белград имало 4000 души с COVID-19 в болниците, които били препълнени, а по официална статистика активните случаи бяха малко над 3000, когато Вучич говори, като това не значи случаите в болница!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Хванаха лодка с мигранти край Гърция

Срещата на Ердоган и Мицотакис: Ще отворят ли въпроса за морските зони?

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com