Сръбският посланик в Москва: Почваме строежа на "Южен поток" в края на годината

19754
Сръбският посланик в Москва: Почваме строежа на "Южен поток" в края на годината
Снимка: БГНЕС

Сърбия започва строителството на "Южен поток" в края на годината. Това каза в Москва сръбският посланик Славенко Терзич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него "Южен поток" е проект, който е национален приоритет за Сърбия. "Това е изключително важен проект не само за страната ни, но и за Южна Европа. Очакваме началото на строителството в края на годината", подчерта посланикът и поясни, че са му известни съмненията на българската страна по въпроса. Терзич обаче е сигурен, че след парламентарните избори у нас ще бъде взето решение. "Очакваме, че то ще бъде в полза на "Южен поток", каза в заключение сръбският дипломат.

Кабинетът Орешарски подготвил продажба на българска земя за "Южен поток" предварително

На практика Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е решило да продаде 358 декара земя на „Газпром” заради проекта &...

Припомняме, че проектът беше официално замразен от българска страна, но не и преди кабинетът Орешарски да продаде 358 декара земя при Паша дере на "Южен поток България" и даде разрешение за строеж. Основната причина за спирането е опитът на БСП, чрез депутатите от 42-рото Народно събрание Таско Ерменков, бивш агент на ДС и Явор Куюмджиев, да прокарат поправка в енергийното ни законодателство, включваща термина "морски газопровод". Този термин позволява на част от "Южен поток" да не попада под ударите на Третия либерализационен пакет и де факто "Газпром" да е и собственик, и преносител на газ в съответната отсечка. Според някои оценки "морски газопровод" може да се превърне отсечката чак до първата разпределителна станция на "Южен поток" навътре в българска територия - на десетки километри от фактическото ни крайбрежие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com