Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сръбският президент призна, че Цветан Василев е дарил пари за фондацията на жена му (ВИДЕО)

28 декември 2016, 07:00 часа • 3973 прочитания

Банкерът Цветан Василев, който все още е в Сърбия и делото му за екстрадиция в България започна на практика от самото начало, е дарил пари за фондацията на съпругата на сръбския президент Томислав Николич - Драгица. Това призна самият Николич, предаде insajder.net.

"Във фондацията са събрани 1,2 млрд. динара, вие ме питате за 200 000 динара, които е дарил Цветан Василев. По същото време той взе фабриката за стъкло в Парачин и искаше да направи дарение на фондацията. Не съществуваше нито една причина фондацията да откаже тези пари. Това беше по времето на наводненията, тогава купувахме лакарства и храна. Тези пари бяха използвани по възможно най-добрия начин. След това започнаха проблемите на Василев в България, а сега вече той не е и във фабриката в Парачин", обясни Николич.

Сръбският президент каза и, че преди той да заеме поста, не е имало закон, според който задължително фондациите трябва да разкриват имената на дарителите си.

Николич призна публично и, че фондацията на съпругата му е разследвана от Агенцията за борба с корупцията в Сърбия. Причината е именно съмнения за корупциони схеми между държавния глава и знакови спонсори на г-жа Николич, пише "Монитор". За разследването се появиха информации още преди няколко месеца, но едва в понеделник (26 декември) сръбският президент разказа, че от Агенцията са изискали списък с донорите на фондацията и такъв им бил предоставен, но под условие да се използва само за предмета на разследването и да не бъде публикуван.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес