Сюлейман Великолепни помага на гръцкия туризъм

58019
Сюлейман Великолепни помага на гръцкия туризъм

Нашумелият в почти всички балкански страни турски сериал „Великолепният век” от няколко месеца се излъчва и в Гърция, но със заглавието „Сюлейман Великолепни”, и всяка вечер „заковава” пред телевизионния екран хиляди зрители.

Противниците му са не по-малко. Те протестират срещу налагането на турските сериали, които набраха скорост през последните години с аргумента, че заради тях не се правят местни сериали и в резултат гръцките режисьори и актьори остават без работа. Други „виждат” зад сериала политическа пропаганда. Трети пък... печелят.

(Велико)Албанската мечта

Оптимистите биха казали: ще се видим в Обединена Европа! А песимистите биха отвърнали: без граници на Балканите се живееше и в бивша Ю...

Един от основните персонажи в сериала е великият везир на Османската империя по време на управлението на Сюлейман, Ибрахим паша. В лентата обаче султанът го нарича предимно „Паргалъ”, по името на родния му град Парга.

От миналата година крайморското градче, разположено амфитеатрално между хълма Пезоволос с височина 139 метра и брега на Йонийско море, е една от най-търсените туристически дестинации в Турция.

Напливът от посетители от Турция през 2012 г. бил толкова голям, че местните хотелиери и ресторантьори са заявили участие на тазгодишното международно туристическо изложение EMITT 2013, което ще се проведе от 24 до 27 януари в Истанбул.

Докато националистически и шовинистично настроени кръгове роптаят срещу „новата турска инвазия” чрез сериалите, съвременните паргалийци откликват на повишения интерес от страна на турски туристически агенции.

Какво става в Македония?

Страхът се е настанил трайно в Македония. Авторитарните методи на управляващите хвърлят страната в дълбока политическа криза. В същото...

Местните администрации в целия регион на Епир подкрепят техните действия, понеже виждат в тях прекрасна възможност за развитие на туризма в тази част на Гърция.

Заетите в туризма очакват увеличение на желаещите да видят родното място на Паргалиеца, който от еничарин е успял да достигне до най-високия пост в мощната тогава империя. Те разчитат на сухопътната връзка чрез автомагистрала Егнатия, както и на летищата в Актио и Янина, които се намират съвсем наблизо.

„Модата” около сериала и историческата личност на Ибрахим е отворила апетита и на общината в Янина. Кметът на града организира специална пресконференция, за да подчертае огромния интерес от страна на турски граждани към града и околността и да представи плана на общината да ги включи в туристическите програми на турски туристически агенции.

Бъдещето ще покаже дали взетият като кръвен данък и впоследствие втори по сила в Османската империя ще успее да помогне на родния си град във време на криза, пък дори и с разлика от няколко века. Единственото сигурно е, че феновете на сериала ще продължат да следят с неприкрит интерес неговите държавнически и военни постижения и преди всичко любовните интриги в сериала.

Източник: GrReporter

И пак ще има гневни мюсюлмани

Пророкът Мохамед като жълто човече с безумен поглед: френско списание пак се заиграва с взривоопасната тема. Това е скандално, но още ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com