Тачи и Дачич обсъждат магистрала, не статут

6095
Тачи и Дачич обсъждат магистрала, не статут

Премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи се срещнаха отново в Брюксел, за да дискутират прилагането на нови конкретни мерки за подобряване на живота на косовските албанци и сръбското малцинство в Косово, предаде БГНЕС.

Двамата ръководители бяха приети поотделно от върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, съобщиха европейски източници. Не се очаква след тази среща да бъде направено някакво качествено различно съобщение. Това е втората среща на двамата в рамките само на един месец. Двамата премиери се срещнаха на 19 октомври в белгийската столица за първа среща на такова ниво след подновяването през март м. г. под егидата на ЕС на диалога, който беше замразен преди изборите в Сърбия през май. Те бяха спечелени от националистите. Срещата се проведе "в добра и конструктивна атмосфера", заяви тогава Аштън.

Преди отпътуването си за Брюксел Дачич заяви, че разговорите ще засегнат теми, които нямат нищо общо с въпроса за статута на Косово.

"Ние не отстъпваме от своята позиция, че не признаваме Косово, но нашето правителство ще приеме конструктивен подход за благото на нашите сънародници", каза той. "Първото нещо, което трябва да се случи, е прилагането на сключените през последните две години споразумения", каза от своя страна Хашим Тачи. Постигането на конкретни резултати за нормализирането на отношенията е условие, което Брюксел наложи едновременно и на Белград, и на Прищина, за да продължи сближаването им към ЕС.

"Разговорите бяха неутрални и в тях не се сме дискутирали статута. Сред основните теми бяха въпросите, свързани с начините, по които да се изпълняват вече постигнатите споразумения", каза след срещата Дачич и поясни, че по време на преговорите е обсъждан и проекта за изграждането на магистралата Ниш-Прищина. Според сръбския премиер ЕС е имал готовност да участва във финансирането на изграждането на магистралата. "По време на срещата казах на Тачи, че не трябва да позволяваме децата ни да воюват помежду си", каза още сръбският премиер. "Това бе една добра и полезна среща. Според мен направихме няколко крачки напред", уточни Дачич и съобщи, че следващата среща ще се проведе в началото на месец декември.

Премиерът на Косово Хашим Тачи отново поиска властите в Белград да спрят финансирането на паралелните сръбски стрктури в северната част на Косово.

Редактор: Десислава Ушатова

Двойна рецесия грози Западните Балкани

Западните Балкани са изправен пред опасност от двойна рецесия тази година, след като сръбската икономика се сви в 2.5%, а възстанов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com