Танкове са обкръжили сградата на парламента в Турция

2229
Танкове са обкръжили сградата на парламента в Турция
Снимка: Gettyimages.com

Танкове са обкръжили сградата на парламента в Анкара на фона на започналия в петък вечерта военен преврат в южната ни съседка, съобщава РИА Новости. Танковете стрелят пo сградата, съобщава Sky News.

Има и стрелба на летище "Ататюрк" в Истанбул, съобщава ТАСС.

Турски граждани приветстват танковете на военните (ВИДЕО)

Обикновени турски граждани излязоха по улиците и приветстваха танковете на военните с аплодисменти, което се вижда на ВИДЕО в Twitter. ...

Турският президент Реджеп Ердоган изглежда е в безопасност. Той се появи на живо в ефира на CNN Turk, след като в Турция започна военен преврат и най-високопоставеният турски генерал е пленен.

Ердоган даде кратко интервю пред телевизията, с което показа, че е добре и не е бил пленен. Той обеща да има сериозно наказание за превратаджиите и призова турския народ да излезе по площадите и улиците, като заяви, че тогава военните няма да има какво да направят. По Турската държавна телевизия обаче военни твърдят, че превратът е извършен. Те също са заявили, че Ердоган е невредим.

След това излезе информацията, че Реджеп Ердоган е успял да излети от Анкара и се намира в самолет към Германия, твърдят американски военни източници. Според тях там Ердоган ще търси убежище, предаде MSNBC. В Twitter обаче се появи информация, че Германия е отказала убежище на турския президент. 

Късно вечерта в петък турската армия съобщи, че е поела контрола на управлението на страната. Турското правителство е задържано, съобщиха от генералния щаб на армията по-рано, предаде РИА Новости. Военните са завладели сградата на правителството и държавната телевизия TRT. Те не уточняват кой ръководи преврата. В заявление военните отбелязват, че имат намерение да спазват принципа за върховенство на закона, както и да спазват всички сключени от Турция международни споразумения, съобщи Интерфакс.

Свидетелски разказ: Всички хора са на улицата в Истанбул (ВИДЕО)

"Всички хора са на улицата, хората излизат по улиците на Истанбул. Хората се страхуват". Това съобщи в ефира на bTV Хайрие Акман в своя...

Опитът за преврат в Турция включва значителна част от армията, а не "само няколко полковника", съобщи Reuters, позовавайки се на европейски източник, наблюдаващ събитията в южната ни съседка.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ТУК

 

МВнР препоръчва на българските граждани да не пътуват до Турция

Министър-председателят Бойко Борисов е провел разговори с председателя на ДАНС, държавната служба за разузнаване, с министъра на външни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com