Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тереза Мей отива в Македония след срещата в София

17 май 2018, 08:08 часа • 893 прочитания

Тереза Мей ще стане първият британски премиер, който посещава Западните Балкани след почти 20 години. Това съобщава канцеларията на главата на британското правителство във връзка с днешната ѝ визита в Македония, предаде БГНЕС.

"Министър-председателят ще започне деня в София на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, където тя отново ще заяви желанието на Великобритания да работи с европейските съюзници, за да постигне повече стабилност, сигурност и благополучие в региона", отбелязват от "Даунинг стрийт". След това, в същия ден, тя заминава за Македония, като ще стане "първият британски премиер, чийто крак ще стъпи на земята на Западните Балкани от момента, в който Тони Блеър бе там през 1999 година", се казва в съобщението от премиерския офис.

"През следващата година ще отбелязваме 25 години от установяването на дипломатически отношения между Македония и Великобритания и връзката между нашите страни са здрави като никога досега", казва Тереза Мей. "С нетърпение чакам, премиерът (на Македония Зоран) Заев и другите (политици) да ми разкажат за напредъка, който страната извървява по пътя към по-напредничава, благополучна и демократична Македония", добавя Мей.

Срещата на върха ЕС - Западни Балкани ще се проведе в София на 17 май с участието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и региона. То ще стане централно събитие на българското председателство на Съвета на ЕС. А на 10 юни в Лондон е срещата на върха на Западните Балкани, където акцентът ще бъде засилване на взаимодействието по въпросите на осигуряване на регионалната сигурност, повишаване на икономическата стабилност и укрепване на политическото сътрудничество. Срещата на върха в британската столица ще бъде пета, която се провежда в рамките на "Берлинския процес", стартиран от канцлера на Германия Ангела Меркел през 2014 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес