В Гърция: При провал на преговорите за името на Македония ще се създаде Велика България

9775
В Гърция: При провал на преговорите за името на Македония ще се създаде Велика България

Според анализ, публикуван във водещия гръцки вестник Kathimerini, в който се разглеждат възможни сценарии за бъдещето на Балканите в случай на провал на преговорите за спора за името на Македония, се изразява опасение, че в резултат от провала ще последва създаване на Велика Албания и Велика България.

На първо място провалът на преговорите ще означава, че югозападната ни съседка ще продължава официално да бъде наричана Бивша югославска република Македония (БЮРМ), с името, което я приема Гърция, и с което тя стана част от ООН. Но най-малко 120 държави я признават с конституционното й име, подчертават от редакцията на гръцкия вестник.

Македонските държавни ръководители са единодушни: Да решим спора с Гърция, мястото ни е в НАТО

Македонските държавни ръководители проведоха многочасова среща, на която анализираха последните преговори между властите в Скопие и Ати...

„Какво получаваме, ако не приемем компромис за съставно име?", питат от редакцията своите сънародници, след което привеждат и отговор: „Ще останем горди, че не сме продали името".

Текстът продължава: „И ако на срещата на върха на НАТО през юли съюзниците поканят Скопие да кандидатства за членство, ще наложим вето. Но докато празнуваме, американците и европейците ще преодолеят ветото и ще намерят начин да получат БЮРМ" в Алианса.

В този случай Македония „отново би се обърнала към Международния съд в Хага, където Гърция вече беше осъдена през 2008 г. за предишното вето, но й бяха простени санкциите".

След това - продължава Kathimerini, групата членки на НАТО ще внесат искане до ООН Македония най-накрая да бъде призната и там с конституционното й име, което би било „шамар“ за гърците.

Гръцката църква официално не приема термина "Македония" за името на Република Македония

Гръцката църква не приема термина "Македония" или негови производни да са част от името на Бившата Югославска Република Македония (БЮРМ...

В случай на провал на преговорите има и по-лоши сценарии. „Правителството на Заев пада, страната се изолира, етническите сблъсъци между албанци и македонците се засилват, и се появяват центрофугични сили, които тласкат албанците към Тирана, а македонците към България“, предупреждават от редакцията.

„Стига се до развод между албанци и македонци (като между чехи и словаци)“, след което двата народа стават част от „съседните национални центрове“ и чрез тях влизат в ЕС и НАТО, пише още атинският вестник, цитиран от Фокус.

В този случай „картата на Балканите ще се промени по нашите северни граници най-напред де факто, а после и де юре, и в зависимост от развитието, ще бъдат създадени Велика Албания и Велика България, а ние ще бързаме да „помогнем" на нашето малцинство от 700 000 (!) гърци в Бивша югославска република Македония, както бе казано на протеста в Солун миналата седмица“.

Така ще бъде „задействана верига, ефект на доминото, като кошмар".

Протест за името на Македония в Атина на 4 февруари

Протестът за „защита на името на Македония“ в гръцката столица Атина бе официално насрочен за 4 февруари от 14:00 часа на п...

„Какво да правим тогава?", питат от редакцията. „Ще започнем да ругаем чужденците, които са ни унищожили, ще търсим националните предатели и национално горди всички ще потънем в бездната. Звучи като всяване на страх? Може би, но само за тези, които не разбират какво се случва извън нашия дом", е заключението на вестника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com