В края на април ще има предсрочни парламентарни избори в Сърбия

2247
В края на април ще има предсрочни парламентарни избори в Сърбия
Снимка: Getty Images / Guliver

На 24 април в Сърбия ще се проведат извънредни парламентарни избори. Това каза сръбският премиер Александър Вучич, цитиран от БГНЕС.

"В срок от два дни кабинетът ще изпрати на президента мотивирано предложение, за да разпусне парламента и да обяви провеждането на извънредни избори", каза Вучич пред сръбската държавна телевизия РТС. Той уточни, че държавния глава ще реши кога да се проведат, но според него най-вероятната дата за избори е 24 април.

Вучич: Членството ни в ЕС е стратегическа цел

Стратегическата цел на политиката на Сърбия е да стане част от Европейския съюз, заяви сръбският премиер Александър Вучич в интервю з...

Според Вучич тези избори, ще бъдат един вид референдум за това дали през 2020 г. Сърбия ще е модерна европейска държава или с други думи "дали ще вървим напред или ще се върнем в миналото". Той също така подчерта, че не е готов да направи политически компромиси, за да остане на власт. "Не ми минава и през ум възможността за сътрудничество с партии, които биха изисквали да се откажем от пътя към ЕС, или пък с други, които казват, че трябва да наложим санкции на Русия и да се върнем към времето на грабителската приватизация", посочва сръбският премиер.

Предсрочните парламентарни избори в Сърбия касаят доста пряко и България заради екстрадицията на Цветан Василев. За да има такава, трябва решение на две съдебни инстанции в Сърбия, както и на сръбският правосъден министър. При бързо формиране на кабинет е все пак възможно да има решение до края на юни, когато изтича давността за повдигане на обвинение срещу Василев в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com