X
 
 

В Румъния се разбраха за предсрочни избори

508 0
В Румъния се разбраха за предсрочни избори
Снимка: Getty Images/Guliver
Премиерът на Румъния Людовик Орбан съобщи, че ще се опита да организира предсрочни парламентарни избори до средата на годината в опит да възстанови доверието след годините на политическа нестабилност, предаде Reuters.

Очаква се балканската държава да проведе местни и парламентарни избори през юни и края на 2020 г. съответно, като не е планиран друг вот до 2024 г.

Румъния обяви новия състав на кабинета

Румънският кандидат за премиер, ръководител на Национално-либерална партия (НЛП) Людовик Орбан, представи новия кабинет, който ще бъде ...

Правителството на малцинството на Орбан пое властта в началото на ноември, след като управлението на социалдемократите падна при вот на недоверие след 3 години на власт.

Либералната партия на Орбан води според социологическите проучвания. Социалдемократите остават най-голямата партия в страната с най-много парламентарни места.

Предсрочни избори могат да бъдат организирани само ако парламентът отхвърли предложения на премиера 2 пъти последователно в рамките на 6 дни.

"Нека бъде ясно, президентът Клаус Йоханис и аз решихме, че предсрочните избори са най-доброто за Румъния", каза Орбан след среща с президента.

Румънският президент Клаус Йоханис спечели убедително втори мандат

Румънският президент Клаус Йоханис печели втория кръг на президентските избори с убедителна преднина пред кандидатката на социалдемокра...

Той поясни, че миналата година европейските и президентските избори са показали, че румънците повече не искат социалдемократите на власт.

Парламентът в момента се доминира от социалдемократите, което е спирачка за правителството. Необходимо е избраните от гражданите представители да отразяват техните желания, отбеляза Орбан, който не каза как ще организира предсрочни избори.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители