Високо напрежение между Сърбия и Косово, Москва и ООН също замесени

8206
Високо напрежение между Сърбия и Косово, Москва и ООН също замесени
Снимка: iStock/Guliver

Мисията на ООН в Косово (ЮНМИК) заяви днес, че двама служители на ООН са били задържани при операцията на косовските специални части, която предизвика гнева на Сърбия и повиши напрежението в региона.

Косовските специални части РОСУ започнаха тази сутрин операция в населеното предимно със сърби Северно Косово - по официална информация, срещу организираната престъпност и контрабандата. Местни хора вдигнаха барикада, стигна се и до престрелка, при която има ранени от двете страни и десетки арестувани.

Министерството на външните работи на Русия съобщи, че единият от двамата задържани служители на ООН е руски гражданин и упрекна непризнатото от Москва Косово, че разпалва напрежение със Сърбия. Националността на другия служител на ЮНМИК все още не е известна, отбелязва Асошиейтед прес.

Посланикът на ЮНМИК Захир Танин призова за незабавно освобождаване на служителите на мисията и предупреди, че "всяко зло, причинено на персонал на ООН, ще получи най-висока степен на дипломатически и международен законов отговор".

По-късно руският дипломат бе освободен. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на ЮНМИК.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в обръщение към депутати, че специалните части на косовската полиция са задържали 23 души, включително руски дипломат Михаил Краснощеков, допълва ТАСС.

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече задържането на руския дипломат Михаил Краснощеков "поредна провокация на косовската албанска върхушка" и заяви, че Русия настоява ръководството на ЮНМИК да предприеме действия за освобождаването му.

Посланикът на Русия в Белград Александър Чепурин също окачестви задържането на руския дипломат като "провокация" и настоя за незабавното му освобождаване, допълва АП. Чепурин призова още да бъдат установени отговорните лица за този "скандален инцидент".

Вучич обяви бойна готовност заради арести в Косово

Най-малко петима сърби са арестувани тази сутрин от косовските специални части за предполагаемо участие в организираната престъпност. А...

Председателят на комисията по международни въпроси към Съвета на федерацията Константин Косачов призова за освобождаване на руския дипломат и налагане на наказания на виновните за незаконните действия на специалните части в Косово.

Президентът на Косово Хашим Тачи каза, че руският гражданин се е възползвал от статута си на дипломат, за да попречи на полицейската операция. Според косовските власти операцията е насочена срещу корупцията и престъпността. Сърбия я смята за заплаха за мира и обяви, че поставя армията си в пълна бойна готовност, информира АП.

Русия призова подкрепящите Прищина страни да окажат влияние върху косовските албанци, за да се предотврати нова спирала на конфликта в региона, се казва в коментар на Мария Захарова.

"В един толкова отговорен момент призоваваме международните покровители на Прищина да вразумят косовско албанските радикали и да предотвратят по-нататъшното разрастване на конфликта с непредсказуеми последици", отбеляза Захарова.

Днешното нахлуване на специалните части на Косово в населените със сърби райони води до изостряне на междуетническия конфликт, каза Захарова в коментар за ситуацията.

Вучич каза какво трябва да направят албанците в Косово, за да продължат преговорите

Сръбският президент Александър Вучич, който представи снощи в сръбския парламент доклад за Косово и Метохия, каза, че е време да се изб...

"Подобни стъпки водят към разгаряне на междуетническото напрежение, лишават от смисъл многогодишните усилия на международната общност за мирно уреждане след конфликта", подчерта тя.

Руската Държавна дума нареди на своята комисия по външни работи внимателно да следи ситуацията в Сърбия, чиято армия е поставена в бойна готовност заради изострянето на обстановката в Косово.

В Сърбия рязко се изостри политическата обстановка, президентът приведе въоръжените сили в пълна готовност, заяви днес на пленарно заседание лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия на Владимир Жириновски. В Северно Косово бойци нахлуха в села, където живеят сърби, има арести, строят се барикади, отбеляза той.

Може би трябва да наредим на нашата комисия по-внимателно да се отнесе към ситуацията, може би дори да отидат в Белград на консултации с членове на комисията по международни въпроси на Скупщината, предложи Жириновски.

Водещият заседанието Иван Мелников каза да се нареди на комисията по международни въпроси на Държавната дума внимателно да следи развитието на ситуацията и, ако е необходимо, да предложи съответна реакция.

Kathimerini: Създаването на Велика Албания ще доведе и до Велика Сърбия

В Тирана не са много убедителни, когато осъждат публично коментарите за Велика Албания като пропаганда на руснаците и сърбите, предназн...

Пред депутатите от сръбския парламент президент Александър Вучич вчера заяви, че е поискал от западните политически центрове да обуздаят Прищина и е дал да се разбере, че Сърбия няма да позволи етническо прочистване в Косово. От съюзниците Русия и Китай се очаква всякакъв вид помощ и подкрепа. Днес, отново пред парламента, Вучич предупреди ЕС, че Сърбия ще реагира ако косовските специални части РОСУ не се изтеглят от Северно Косово.

Президентът каза още, че Сърбия е получила съобщение от представители на НАТО, че операцията в Северно Косово е насочена против организираната престъпност и корупцията и че затова те не се намесват, предаде Танюг.

Вучич каза, че е чул същото и от представители на Европейския съюз, които са призовали сърбите да се успокоят и да разберат, че операцията на косовската полиция е в рамките на борбата с корупцията.

"Няма какво повече да кажа и да давам политически оценки. Много пъти съм казвал, че ще пазим мира и стабилността почти на всяка цена, но ни е достатъчно ясно за какво лицемерие става дума тук", заяви Вучич. Той заяви, че в Косово продължават опитите сърбите да се представят като престъпници и че всичко това се прави, за да се всее страх сред сръбския народ и да се попречи за защитата на Северно Косово. "Тази криминализация стигна дотам, че трябваше да се покаже и с броя на арестуваните сърби, за да могат да кажат, че това е борба с престъпността и корупцията. За да свикнем с това в бъдеще и то да стане обичайно", каза Вучич.

Думите му вероятно са в отговор на изявлението на президента на Косово Хашим Тачи, който призова сръбската общност в страната да запази спокойствие и да подкрепи борбата против организираната престъпност, контрабандата и корупцията на цялата територия на цялата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com