Владо Бучковски: До края на годината трябва да решим спорните въпроси с България

3644
Владо Бучковски: До края на годината трябва да решим спорните въпроси с България
Снимка: ПЦ на Президента

Шансовете за решаване на спорните въпроси с България са до края на годината, дотогава ще бъде стабилно и правителството в Република Северна Македония. Тази теза изказа бившият специален представител на Република Северна Македония за преговорите с България Владо Бучковски. Според него, ако дотогава не се намери решение, вероятността да се случи гръцкия сценарий е голяма.

В интервю за македонската телевизия Канал 5 той каза, че в края на 2020 година двете държави са били много близко до намиране на решение. „Това беше преди Нова година 2021 г. Бяхме близки във възгледите си с либералната част на българското правителство. И тогава на масата беше планът 5+1. Мисля, че имаше сериозно приближаване до решението. Акцентът падна върху точки, които могат да се решат. Борисов тогава каза, че за него са важни две от исканията и че със Заев трябва да работят върху тях - тази за краткото и дългото име и около претенциите за македонското малцинство в България", уточни Бучковски, цитиран от 24 часа.

Бучковски: Дадох всичко от себе си да спася диалога

За мен беше чест да бъда специален представител на правителството за връзките с България през последните 13 месеца. Бях назначен две се...

"Енигма остана, защото ентусиазмът ни утихна няколко месеца преди изборите в България. И спадна повече от наша страна, отколкото от тяхна. Сякаш чакахме, опасявайки се, че в предизборната кампания може да бъде употребен евентуалния договор. И за съжаление изпаднахме в ситуация, в която не вярвахме, че ще попаднем - осем месеца в България да няма правителство и така мина цялата 2021 година, без сериозен напредък и сега отново се върнахме в началото по отношение на пакета 5+1.", каза още той.

Това, което според бившия премиер на Република Северна Македония го радва е, че пътната карта, всъщност е онова, което създадените от правителствата в двете държави работни групи в момента правят. Той е убеден, че в това отношение ще има успех. Бучковски цитира изследването на Алфа рисърч, според което новият подход в отношенията на България с Република Северна Македония се подкрепя от 31% от анкетираните, а 49% са за твърдите позиции в решаването на спора. Според него това е придвижване напред само за един месец на срещи и може да доведе до по-благоприятна атмосфера.

"За разлика от македонските медии, където на пръстите си мога да преброя тези, които дават гласност на анализи или статии с по-рационално мислене и търсене на компромис, в България ежедневно се дава думата на интелектуалци, които говорят за това, че страната трябва да смени подхода" - твърди Бучковски. Според него трябва да се даде възможност на съвместната историческа комисия да работи спокойно. Нейната работа не бива да бъде спирана, а да стане по-интензивна, поне по отношение на написаното в учебниците в двете държави.

„За тези личности, за които са се договорили в историческата комисия, едно от нещата, които трябва да се направи е час по-скоро да бъдат обявени формулировките, до които комисията е стигнала. Това са четири исторически личности, защото за цар Самуил има разбирателство само как да се чества взаимно", смята Бучковски. Според него важно е историческата комисия да се придържа към написаното в договора за приятелство между България и Република Северна Македония. „В договора никъде не пише, че под общата история се разбира българската история до 1945 година. Задача на политиците е да пояснят какво едните и другите разбират под обща история."-каза Бучковски и допълни, че това, което се случи на 4 февруари на гроба на Гоце Делчев в църката „Св.Спас" е крачка назад.

Бучковски: България ще вдигне блокадата на Северна Македония за ЕС

"България ще вдигне блокадата на Северна Македония за ЕС, а през 2022 година очаквам да постигнем взаимно приемливо решение с България"...

„Хиляди полицаи, атмосфера - сякаш ще се случи нещо и накрая когато полицията се оттегли, се сблъскахме с това запалянковци да скъсат лентите от българските венци - това трябваше да бъде осъдено и от опозицията.", каза той. „Когато комисията спря да работи, това беше когато Заев подаде оставка след ветото на Франция. Не е само българското вето, когато питате дали има пречка през разширяването. Половината еврокомисия ще ви каже, че България не е сама в тази игра. Нашите граници на толерантност са изчерпани, но ние нямаме друг път и трябва да намерим решение. И на България е ясно, че трябва да се намери начин до юни да се намери решение. Или ако не до юни, до края на годината, по време на чешкото председателство, е разумен срок. След това вече и аз ще бъда песимист и ще влезем в гръцкия сценарий на замразяване на спора дълги години." смята Бучковски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com