Властта в Черна гора под опозиционен обстрел заради атака срещу кирилицата

2350
Властта в Черна гора под опозиционен обстрел заради атака срещу кирилицата

Лидерът на черногорската опозиционна Народна партия заяви, че ще внесе искане за оставката на образователния министър Предраг Бошкович заради неговата политика срещу кирилицата и дискриминацията срещу учениците, които я използват.

Острата реакция бе провокирана от това, че най-добрите ученици в началните и основните училища за първи път след Първата световна война получиха дипломите си "Лука", написани на латиница. Дипломи на кирилица могат да бъдат получени само с одобрение на училищната администрация.

Опозицията твърди, че в няколко училища в северната част на страната на учениците е било съобщено, че не достигат формите за дипломи на кирилица и затова те могат да ги получат само на латиница, предаде Balkaninsight.

Черна гора има един официален език - черногорски, но 4 в "официална употреба" - сръбски, босненски, хърватски и албански. Страната използва и две азбуки - латинска и кирилска.

Споровете за езиците и азбуките са постоянно актуални, откакто Черна гора доби независимост през 2006 г.

След отледянето от Сърбия Конституцията от 2007 г. постанови, че черногорският е единственият официален език. През 2010 г. правителството прие, че в училищата трябва да се ползва черногорска граматика - решение, на което просръбските партии и организации се противопоставиха. Те смятат, че решението е "определило сръбския език и кирилицата като малцинствен език".

Със споразумение от 2011 г. бе постигната договорка между властта и просръбските партии, че в училище ще се изучават "сръбско-черногорски, босненски и хърватски език и литература".

Проучване от 2011 г. показа, че над 40% от населението на Черна гора заявява, че говори сръбски, въпреки че по-малко от 30% се определят като сърби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com