ВМРО-ДПМНЕ не се споразумя с албанците, иска нови избори

1446
ВМРО-ДПМНЕ не се споразумя с албанците, иска нови избори

Управляващата партия в Република Македония ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски съобщи, че не е постигнато споразумение за съставяне на ново правителство с досегашния коалиционен партньор - Демократическия съюз за интнеграция /ДСИ/ на Али Ахмети. В полунощ изтече 20-дневния срок, в който Груевски трябваше да съобщи на президента Георге Иванов дали е успял да получи необходимата подкрепа от 61 депутати за съставяне на нов кабинет, припомня БГНЕС.

Ако се бяха споразумяли, двете партии щяха да разполагат с 61 депутати в 120-местния парламент. ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ управляваха страната заедно от 2008 година.

Турция вече няма да признава дипломите от Македония

Турция прекратява споразумението с Македония за признаване на македонските дипломи от всички образователни равнища, съобщи агенция "Фок...

"ВМРО-ДПМНЕ като победител на изборите смята, че сформирането на правителство трябва да има за цел приключване на политическата криза, а не нейното задълбочаване. Провеждането на нови избори е зряло решение за излизане от кризата и провеждане на необходимите реформи", се казва в съобщението от централата на Груевски.

Според ВМРО-ДПМНЕ "всяко друго решение ще доведе до нови конфликти в и без това разделеното общество...Очевидно някой иска да пренебрегне волята на мнозинството на гражданите и да вкара Македония в друга фаза от нейното развитие. ВМРО-ДПМНЕ запазва принципните си позиции по стратегическите въпроси", пише още в документа.

Малко преди публикуването на това съобщение говорителят на ДСИ Буяр Османи съобщи, че партията не е взела решение по нито един от петте варианта, които обсъжда ръководството през последните дни - коалиция с ВМРО-ДПМНЕ, със СДСМ, широка коалиция, отиване в опозиция или пък организиране на нови избори. "ДСИ започна всеобхватен процес на консултации с партийните членове, с приятелите на международната арена, при нас протича всеобхватна дискусия по всички налични предложенията“, каза още Буяр Осани.

„За нас не е важна политическата съдба на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, важен е само договорът с гражданите от албанска националност", заяви Османи.

Македонската специална прокуратура се оттегли от делото "Пуч"

Специалната прокуратура в македонската столица съобщи, че не подкрепя обвинителния акт по делото, известно като ”Пуч”, за...

Днес Груевски трябва да върне мандата на Иванов, който ще трябва да реши на кого да върчи нов мандат за съставяне на правителство. Конституцията по този въпрос не е ясна дали това трябва да бъде на нов представител от ВМРО-ДПМНЕ или на втората политическа партия - СДСМ.

На предсрочните парламентарни избори на 11-ти декември миналата година ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове. В 120-местния парламент партията на Груевски има 51 мандата. Социалдемократическият съюз /СДСМ/ на Зоран Заев - 49, Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети - 10, Движението "Беса" на Билал Касими - 5, Албанският алианс на Зиядин Села - 3 и Демократическата партия на албанците /ДПА/ на Мендух Тачи - двама депутати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com