Вучич печели изборите в Сърбия след обвинения за "българска измама"

1824
Вучич печели изборите в Сърбия след обвинения за "българска измама"

Коалицията около управляващата формация Сръбска прогресивна партия на премиера Александър Вучич получава 49,9% от бюлетините на участвалите в предсрочните парламентарни избори в Сърбия. Това сочат данните на ЦеСИД- Центърът за свободни избори и демокрация след като са преброени 80 на сто от бюлетините.

Три партии висят край 5-процентния праг. Коалицията около социалистите на Ивица Дачич получава 11,5 %, националистите на Воислав Шешел – 7,8%, "За справедлива Сърбия - Демократическа партия" е с 5,9%, Движението "Стига вече" на Саша Радулович - 5.22%. Коалицията Двери - Демократическа партия на Сърбия получава 5.1%, коалицията около бившия президент Борис Тадич - 4,9 на сто. Недействителните бюлетини досега са 2,7%.

Вучич: Победим ли, продължаваме с евроинтеграцията

При победа на парламентарните избори в Сърбия управляващата коалиция ще „продължи по пътя на европейската интеграция и доближаван...

Ако тези резултати се запазят това ще означава, че партията на Вучич ще има 145 депутати в 250-местния сръбски парламент - Скупщината. Коалицията около социалистите на Ивица Дачич ще има 33 мандата, Воислав Шешел – 22, "За справедлива Сърбия - Демократическа партия" -17. Движението "Стига вече" На Саша Радулович - 15, а Коалицията Двери- Демократическа партия на Сърбия - 14.

Демократичният съюз на българите в Западните покрайнини не участва на изборите в Босилеград поради съмнения за фалшификации и предрешен изход. Това съобщи за БГНЕС Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград.

На същото мнение е и говорителката на опозиционната Демократическа партия Александра Жеркова. Тя съобщи, че в страната е действала системата за кражба на гласове по известна като "Български влак". "Това означава, че избирателят получава попълнена бюлетина пред секцията за гласуване и след като я пусне в урната напуска мястото с празна бюлетина, която я предава за да докаже, че е гласувал за тези, които са му платили", каза още говорителката на ДП.

Според председателя на сръбската РИК Деян Джурджевич гласуването в цялата страна е минало без никакви сериозни инциденти. Официално са регистрирани само две нарушения. В град Враня избирател искал да изнесе избирателна бюлетина, а в град Ягодина пиян счупил две урни.

Ултранационалистите вероятно ще се върнат в сръбския парламент

Ултранационалистите вероятно ще се върнат в сръбския парламент в резултат на парламентарните избори, които предстоят на 24 април, комен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com