Вучич: Развитието на регионалните връзки е основа на външната политика на Сърбия

1958
Вучич: Развитието на регионалните връзки е основа на външната политика на Сърбия
Снимка: Getty Images

Развитието и укрепването на връзките в балканския регион е в основата на външната политика на Сърбия. Това заяви сръбският президент Александър Вучич по време на срещата си с генералния секретар на ОССЕ Хелга Шмид. Сръбският президент подчерта, че приоритет на Белград е присъединяването към ЕС.

"За Сърбия работата по продължаване на реформите е от ключово значение както за по-нататъшния напредък на страната във всички области, така и за запазването на стабилността в региона", заяви Вучич. Той допълни, че "работата по по-нататъшното развитие на регионалните връзки е един от основните стълбове на външната политика на Сърбия, а нейният приоритет е пълноправното членство в Европейския съюз", съобщи пресслужбата на сръбския лидер.

Бърнабич: Убийството на Вучич отдавна е планирано

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви днес, че убийството на президента Александър Вучич е планирано и че твърденията за подслушване н...

От своя страна Хелга Шмид отбеляза успехите на Сърбия в областта на икономиката, регионалната стабилност и сигурността.

През октомври 2019 г. лидерите на Сърбия, Албания и Северна Македония приеха Декларацията за общо икономическо пространство, която предполага свободно движение на стоки, капитали, услуги и хора в региона. По-рано, през 2017 г., сръбският президент Александър Вучич предложи създаването на митнически съюз на Балканите, който да обедини пазара на страни с население от 18 милиона души (Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, РС Македония, Албания).

Проектът предвиждаше освобождаване на членовете на организацията от вътрешни мита и такси, както и ограничения върху движението на стоки и прилагане на обща митническа тарифа във всички страни от организацията. Според предложението на Вучич балканският митнически съюз би обхванал пазара на държави с БВП от 243,5 млрд. долара през 2016 г.

В началото обаче инициативата на Вучич не срещна разбирането на съседите му. Две години по-късно идеята за общо пространство отново е в центъра на вниманието. На 26 август 2019 г. Вучич, говорейки на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, предложи създаването на общо икономическо пространство в Западните Балкани.

Вучич с изненада за Путин - ще говори в Москва на руски

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че планира да говори в руската Дума и по телевизията на руски език по време на предстоящото...

Официалните кандидати за членство в ЕС са Албания, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, както и Турция. За нито една от тези страни не е определен дори теоретично възможен график за присъединяване към ЕС. През есента на 2018 г. тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Сърбия и Черна гора могат да влязат в ЕС до 2025 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Пендаровски предизвиква на дебат лидера на опозицията в РСМ

Гръцките мотоциклетисти умират най-често в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com