Вълненията в Македония като резултат на енергийната война между Изтока и Запада

13657
Вълненията в Македония като резултат на енергийната война между Изтока и Запада

Кървавата конфронтация, на която станахме свидетели по-рано този месец, между македонската полиция и албанските мюсюлмани, отприщиха масови протести и заплашват да взривят геополитиката, ефектите от което ще бъдат усетени далеч отвъд бедната балканска държава, предупреждават анализатори.

Над 20 души, включително осем полицаи, загинаха по време на полицейската акция на 9 май и последвалите бунтове в албанските квартали на северния град Куманово, където според представители на Скопие, мюсюлмански групи обучават терористи и целят разцепление. В неделя десетки хиляди протестиращи, развяващи македонски и албански флагове, проведоха шествие в Скопие в мощна демонстрация на етническо единство срещу разклатеното и белязаното от скандали правителство. Експерти заявяват, че операцията и последвалите протести може да застрашат режима на македонския премиер Никола Груевски.

„Ако конфликтът в Македония ескалира, това може да причини домино ефект на Балканите или други бивши югославски републики, в които ситуацията със сигурността е лоша“, казва Иван Бабановски, бивш служител на македонското разузнаване и професор във Факултета за сигурност в Скопие.

Световните сили, включително САЩ, Европа, Русия и Турция, наблюдават сложната ситуация отблизо, отправяйки предупреждения и сочейки с пръст.

Русия, на която Западът многократно попречи в опита й да прокара газопровода „Южен поток“ към Източна Европа, се спря на т.нар. „Турски поток“ – маршрут, преминаващ през Турция и Македония. Москва подозира, че САЩ и ЕС, които се противят на плановете й, разпалват вълненията в опит да сменят приятелски настроения към Русия режим на Груевски и да провалят газопровода.

САЩ лобират в Гърция да подкрепи алтернативния проект за газопровод, който по който вместо руски, ще тече азербайджански газ.

Западът отрича да има роля във вълненията, които заедно със скандала за подслушването на Груевски и оставките на министри предизвикват опасения в Москва за повторение на свалянето на украинския президент Виктор Янукович миналата година, след което България под натиска на Запада блокира проекта, който трябваше да пренася газ, заобикаляйки украинската територия.

Новият план на Кремъл е тръбата да минава по дъното на Черно море към Северозападна Турция до газоразпределителен център на границата с Гърция, откъдето ще продължат тръби към Южна Европа. Участъкът през Македония е ключов. „Македония е най-слабото звено в „Турски поток“, който трябва да минава през Русия, Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария“, каза македонският военен анализатор Мирослав Лазански.

Според Москва и Анкара, албанските мюсюлмани в Македония са използвани с цел подкопаване на подкрепящото газопровода правителство в Скопие. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък предупреждава, че евентуално насилствено потушаване на протестите може да доведе до регионален религиозен конфликт.

Същевременно в Скопие се опитват да загърбят инцидента и да покажат на света, че Македония е безопасна среда за инвестиции. „Терористичният инцидент от събота и неделя със сигурност е изолиран случай“, каза Виктор Мизо, изпълнителен директор на македонската Агенция за чуждестранни инвестиции. „Не прогнозираме и не очакваме той да окаже някакво влияние на нормалното функциониране на македонската икономика, нито на плановете на чуждестранните инвеститори в нашата страна“.

След насилието в Куманово делегацията на ЕС в Македония и посолството на САЩ в Скопие разпространиха съвместно изявление, в което призоваха за спокойствие. „Надяваме се, че това ще бъде моментът, в който политическите лидери на страната ще започнат диалог по всички въпроси, пред които страната се изправя днес, включително отдавнашната политическа криза и политическите реформи“, се казва в изявлението.

Докато протестите в столицата са мирни, мюсюлмански сепаратисти обещават да отмъстят за смъртоносната операция. А Груевски се зарече да се справи бързо с всяко бъдещо насилие. „Ако отстъпя, това ще бъде ход на страхливец“, каза той пред проправителствената телевизия „Сител“.

Fox News

Страхове в Скопие: България иска да анексира Македония!

Решението на София да прати войски по границата с Македония повдига тревожни въпроси за истинските й намерения, пише скопският сайт &bd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com