Въпреки раздвижването гърците не са спокойни за икономиката си

15195
Въпреки раздвижването гърците не са спокойни за икономиката си
Снимка: Gettyimages

Пореден ръст на гръцката икономика - през последните три месеца на 2014 тя е нараснала с 1,7 на сто на годишна база. Това представлява трето поредно повишаване на брутния вътрешен продукт, след покачването от 0,4% и 1,6% съответно през второто и третото тримесечие, показват статистическите данни.

Цифрите сочат, че гръцката икономика е нараснала с 0,8% между 2013 г. и 2014 г., а според АФП това е добър резултат от наложените бюджетни правила.

Гръцкото финансово министерство прогнозира ръст от 0,6% за годината. В тримесечен план, обаче, икономиката се сви с 0,2% в сравнение с предходните три месеца.

Хората в южната ни съседка обаче не са спокойни за близкото икономическо бъдеще на страната си. Доказва го фактът, че продължават масово да теглят спестяванията си от банките. Само за три месеца гърците са си изтеглили 18 милиарда евро от местните банки, съобщават от Goldman Sachs.

Финансовите експерти на инвестиционната банка очакват и през следващите месеци да има натиск от страна на спестовниците в Гърция. Tова се дължи на неясния изход от преговорите между новото правителство на премиера Алескис Ципрас и международните кредитори, по известни като Тройката (ЕК, ЕЦБ и МВФ).

Ципрас: Мястото на Гърция е в еврозоната

В Атина очакват до дни финансовите министри от еврозоната да подкрепят искането на новото правителство за промени в икономическата прог...

От Goldman Sachs смятат, че през месец февруари изтичането на капитали от банките ще достигне 3 милиарда евро и така общата сума от началото на декември 2014 г. до края на този месец ще достигне 18 милиарда евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани