Възможността в Македония да има правителство остава

767
Възможността в Македония да има правителство остава
Снимка: БГНЕС

По-скорошното сформиране на правителство на Македония е от интерес на гражданите и на цялата страна. Най-голямото очакване на гражданите и на ЕС са реформите. Ние като коалиция, водена от СДСМ, правим всичко възможно час по-скоро да завършим процеса по събиране на подписи, за да можем да влезем в преговори за сформиране на правителство. Това заяви лидерът на СДСМ Зоран Заев след срещата си с еврокомисара Йоханес Хан късно снощи в парламента на Македония, посветена на преговорите за сформиране правителство, предаде БГНЕС.

По отношение на процеса за получаване на мандат Заев каза, че лидерът на ДСИ Али Ахмети не е поставял условия, за да влезе в преговори за правителство с Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, и че те ще спазят това изискване. За нас думата е дума, независимо дали е дадена устно или писмено, заяви Заев.

Македонистките организации: Българи в Албания няма!

Искането на българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев за признаване на българско малцинство в Албания тревожи македонис...

Запитан какво е онова, което Ахмети настоява да бъде представено писмено, той заяви, че предполага, че е свързано с бъдещата правителствена програма. Подробностите около нашата платформа, детайлите около тяхната платформа и всичко, което е свързано с очакванията на гражданите, а това са бъдещите приоритети в реформите, посочи Заев.

Той повтори позицията, че партията ще се произнесе по платформата на албанските парламентарни партии, след като получи мандат за съставяне на ново правителство.

На Македония ѝ е нужно не каквото и да било решение, а такова, което ще доведе до стабилност, ще укрепи мирът, междуетническите отношения, решение, което ще предложи сигурни гаранции за провеждане на реформи в страната, в която да функционира върховенството на закона. Това заяви лидерът на Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети след срещата си с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, върху които двамата са обменили мнения.

Ахмети изтъкна, че на срещата, която той оцени като много важна и съдържателна, е информирал Хан за всичките пет опции, които разглежда партията в контекста на изхода от кризата. Той посочи, че ДСИ е преговаряла за споразумение за коалиционно правителство с ВМРО-ДПМНЕ, а също че разговарят и със СДСМ, но чакат от тях писмено предложение. Той посочи, че няма срокове за такива разговори.

И ЕК успокои Македония, че зачита суверенитета й

Европейският съюз зачита суверенитета на Република Македония, включително границите на македонската държава. Официалното становище ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com