Захариева се видя като "тактик" за името Северна Македония и дали то не е опасно за България

3837
Захариева се видя като "тактик" за името Северна Македония и дали то не е опасно за България
Снимка: БГНЕС

България е първата държава в света, признала Република Македония под конституционното ѝ име. Искам изрично да подчертая, че позицията на България е била изключително принципна и отстоявана от всички правителства досега. Едва след наложения говор на омраза от македонска страна поставихме условието да има Договор за добросъседски отношения за започване на преговори за влизане на Македония в ЕС и НАТО. Нашата основна цел е да не се допуска изкривяване на историческите събития, да не се насажда омраза между двете държави. Това заяви външният министър Екатерина Захариева на днешния парламентарен контрол, след като беше попитана дали България не е твърде колеблива в позицията си спрямо Македония.

Според Захариева било непреодуктивно да се създава "внушение", че сме променили политиката си относно Македония. Тя определи като "тактика" изказването си, че първо каза, че името "Северна Македония" представлява опасност от територални претенции към България, а след това обяви, че името е приемливо. Припомняме, че това име беше договорено чрез Договора от Преспа, страни по който са Македония и Гърция.

Гърция ще иска допълнителен анекс за македонския език към Договора от Преспа

След голямата буря, предизвикана от изявленията в парламента на лидера на кабинета в Скопие Зоран Заев за изучаването на македонски ези...

Външният министър каза и, че съвместната комисия по Договора за добросъседство вече имала три заседания и имало натиск от македонска страна по исторически въпроси, но и че България нямала комплекси и трябвало "да учим нашите хора на истината". Не искаме съседните държави да са сиви зони, да се върнат към изоалция заради национализъм.

Мисля си, че България е трябвало да мисли дали да приема името на Македония през 1992 година, ако е смятала, че това е проблем. Но смятам, че не е било грешка, а знак на добросъседско и приятелско отношение, обобщи Захариева. Според нея ще трябва да мине време "да се заличи промиването на мозъците" от страна на бивша Югославия за създаване на "македонци", дори в Пиринска Македония, но сегашният ни външнополитически курс бил правилен.

Захариева увери и, че няма външен натиск за позицията ни спрямо Македония и че няма да допуснем такъв натиск.

Депутатът от БСП Александър Паунов обаче не се съгласи с това и обвини Захариева, че се е поддала на натиск на Брюксел и Вашингтон, а с името "Северна Македония" всъщност външният ни министър предава българския интерес. Той даде за пример Гърция и как Атина защитила и защитава гръцките интереси - дори и с работата на смесената гръцко-македонска комисия по историческите въпроси. Нямате необходимата подготовка да сте външен министър – подайте си оставката, призова Паунов.

Зоран Заев: Никога няма да станем "северномакедонци"

Нито аз, нито вие, нито моите деца ще бъдат „северномакедонци“. Това заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от БГНЕ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Предупреждение от Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Вдигат минималната заплата на гърците

Бламират Ана Бърнабич: Все още не е председател на сръбския парламент

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...