Започна прилагането на договора между Сърбия и Косово за личните документи

1846
Започна прилагането на договора между Сърбия и Косово за личните документи
Снимка: БГНЕС

В полунощ започна прилагането на споразумението между Белград и Прищина за личните карти, договорено с посредничеството на ЕС, съобщи Косово онлайн.
В рамките на подкрепяния от ЕС диалог Сърбия се съгласи да премахне изискването за специални документи за влизане и излизане за държателите на косовски документи за самоличност, а Косово се съгласи да не ги въвежда за държателите на сръбски документи за самоличност, обяви миналия месец върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.
На всички  пропускателни пунктове по границата вчера Сърбия разлепи съобщения, в които се обяснява, че разрешаването на използването на лични карти, издадени от Прищина, се прави само по практически причини, за да се даде възможност за свобода на движение и това не може да се тълкува като признаване на независимостта на Косово.
В съобщенията се посочва още, че използването на лични карти, издадени от Прищина, не може да се тълкува като съгласие на Белград да се отклони от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.
От днес се прилага и наредбата на Прищина за регистрационните номера на автомобилите и започва да тече 60-дневният срок за смяна на издадените от Сърбия  регистрационни номера с табели, издадени от Косово. 
В близост до граничните пунктове Бърняк и Ярине се забелязва засилено присъствие на мироподдържащите сили на КейФОР, а на неколкостотин метра от Ярине е изграден голям контролно-пропускателен пункт на косовската полиция, където са разположени специални части.
В полунощ на 1 септември започна прилагането на споразумението между Сърбия и Косово за личните карти, договорено с посредничеството на ЕС.

В рамките на подкрепяния от блока диалог Белград се съгласи да премахне изискването за специални документи за влизане и излизане за притежателите на косовски документи за самоличност, а Прищина - да не ги въвежда за притежателите на сръбски документи.

Вучич: Надявам се на решение, но не вярвам в това

Започна срещата между сръбския президент Александър Вучич в Брюксел с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Ж...

На всички пропускателни пунктове по границата вчера Сърбия разлепи съобщения, в които се обяснява, че разрешаването на използването на лични карти, издадени от Прищина, се прави само за да се даде възможност за свобода на движение. Това не може да се тълкува като признаване на независимостта на Косово, твърдят от Белград, цитирани от БТА.

В съобщенията се посочва още, че използването на лични карти, издадени от Прищина, не може да се тълкува като съгласие на Белград да се отклони от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

От днес се прилага и наредбата на Прищина за регистрационните номера на автомобилите и започва да тече 60-дневният срок за смяна на издадените от Сърбия регистрационни номера с табели, издадени от Косово. 

В близост до граничните пунктове Бърняк и Ярине се забелязва засилено присъствие на мироподдържащите сили на КФОР, а на неколкостотин метра от Ярине е изграден голям контролно-пропускателен пункт на косовската полиция, където са разположени специални части.

Силите на НАТО в Косово готови за намеса, ако е заплашена стабилността в отношенията Белград-Прищина

Силите на НАТО в Косово са готови за намеса, ако стабилността в отношенията между Белград и Прищина е заплашена. Това заяви генералният...

Припомняме, че през нощта между 31 юли и 1 август на границата между Сърбия и Косово напрежението беше вдигнато до краен предел, тъй като Прищина бе решила от началото на август да не зачита сръбските лични документи и регистрационни табели на автомобилите. Впоследствие намесата на САЩ и ЕС доведе до отлагане на решението до 1 септември, както и изменението му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com