Започват есхумацията на жертви от масова гробница при Оборци

27920
Започват есхумацията на жертви от масова гробница при Оборци
Снимка: София Филм Фест

В местността Оборци, разположена между Травник и Дони Вакъф, в Централна Босна, през следващата седмица се очаква да започне есхумацията на жертвите на масово убийство, извършено по време на войната през 1992 г., предава босненския портал Klix.ba.

Изданието припомня, че в продължение на години на част от нивата на местните жители Хасан и Рашид Балиходжич нямало никаква растителност и дори трева, въпреки опитите на селяните да обработват земята.

130 ранени при протести в Босна. Демонстранти: Нямаме нищо за ядене, а вие?

Вчера в Тузла започнаха протести заради плачевното икономическо положение на Босна, където безработицата надхвърля 44%, средната заплат...

Според местните, по време на гражданската война в Босна в района на селото преминавала фронтовата линия между босненските сърби и мюсюлмани и тук е трябвало да стане размяната на пленници и заложници.

Klix.ba цитира местен сърбин, който по това време е работил като шофьор. Според него, в района на Дани Вакъф са били докарани три автобуса босненски мюсюлмани от Прийедор, Босненска Крайна, разположен на около 250 км. от столицата Сараево. Сръбският шофьор смята, че край Дони Вакъф е трябвало да се извърши размяната на пленниците, но след като тя се е провалила, мюсюлманите са били избити и заровени в общ гроб на дълбочина около 5 м. Местният жител си спомня, че масовия гроб е бил изровен с багер.

Очаква се есхумацията на жертвите да потвърди разказите на селяните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com