Запорираха жилище на Виктор Понта заради съмнение за пране на пари

3866
Запорираха жилище на Виктор Понта заради съмнение за пране на пари
Снимка: БГНЕС

Румънски прокурори връчиха съобщение за запор върху жилище на премиера Виктор Понта, заподозрян в пране на пари и укриване на данъци. Това се казва в съобщение на Румънското националноантикорупционно управление, разпространено след днешния разпит на премиера на северните ни съседи. Разпитът е трети поред от началото на следствието, информира БГНЕС.

В документа се отбелязва, че на Понта са били връчени резултатите от финансовата експертиза по предявените срещу обвинения.

Румънската опозиция обвинява Понта в манипулация на икономически данни

Румънската опозиционна Национално-либерална партия (НЛП) обвини премиера Виктор Понта, че води "усилена кампания за манипулация на ик...

Следователите смятат, че щетите от незаконните действия на премиера възлизат на 51 300 румънски леи /около 12 000 долара/. Именно за възстановяването на щетите бе наложен запор върху едно от жилищата на Понта.

От своя страна Понта настоява, че е невинен и смята обвиненията срещу него за политически мотивирани. "Жалко, че борбата в политиката и медиите у нас се води с толкова мръсни методи", написа той на страницата си във Facebook. Той потвърди, че отказва да си подаде оставката, за което настоява президентът Клаус Йоханис.

Премиерът бе разпитан по-рано днес заради наказателното дело, свързано с енергийния комплекс "Турчени-Ровинари", в което е разследван заради даване на невярна информация, съучастие в данъчни измами и пране на пари. Престъпленията, в които е обвинен, са извършени в периода преди да застане начело на румънското правителство. Според разследващите органи той е извършил нарушенията с помощта на адвокатска фирма на сенатора-социалдемократ Дан Сова, който също е разследван. Дан Сова, който е негов близък сътрудник, е обвинен, че незаконно е спечелил 870 000 долара като адвокат при приватизацията на енергийните комплекси "Турчени-Ровинари", а също че е унищожил компютърни файлове, за да скрие своите следи. Дан Сова е бивш министър на транспорта и бивш високопоставен служител на Социалдемократическата партия на Румъния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com