X
 
 

Зоран Заев отговори: С България изграждаме искрено приятелство и сътрудничество

4501 11
photo of Зоран Заев отговори: С България изграждаме искрено приятелство и сътрудничество
Снимка: БГНЕС
Виждам, че в приятелска България започна открит обществен дебат и дори се повдига въпросът дали ние, двете страни и двата народа, изграждаме искрено приятелство и сътрудничество. Това написа във Facebook македонският премиер Зоран Заев. Той отправи призив към всички, дори и към критиците в Македония и България, да не се двоумят дали приятелството и сътрудничеството са искрени.

„Повече от една година празнуваме общи части от историята между двата народа, няколко пъти заедно отбелязваме историческите събития“. Заев подчертава, че е първият македонски премиер, който се е поклонил в България (Благоевград) пред паметника на Гоце Делчев по време на съвместното честване на празника. "Преди това моят приятел, господин Борисов, беше първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана тази година отпразнувахме Светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители“, пише Заев.

Боян Чуков: Заев играе игрички с договора за добросъседство

"Това, което каза македонският премиер, не ме изненадва. Просто той играе една игра тук с всички тези процедури – с договора межд...

Обръщайки се към българите като към „скъпи приятели и братя“, македонският премиер казва още: “Понякога може би ние, политиците, не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само по невнимание, защото искрено желаем сътрудничество и приятелство, както го подписахме в договора за добросъседство и приятелство“.

Отбелязвайки това, което българската страна е направила за Македония за излизането ѝ от изолацията по отношение на евроатлантическите си стремежи, Заев допълва: “Можем ли да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България е направила и е успяла да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Нима цяла Европа не видя как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз? Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано с дела. Ние сме благодарни и много уважаваме това. Затова заедно ще празнуваме и честваме миналото си и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем едно семейство в съюз с съюзниците от Европейския съюз и НАТО“, коментира още македонският премиер.

Припомняме, че реакцията на Заев е във връзка с отправените вчера атаки от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова заради неговото изявление за Илинденското въстание. В тази връзка премиерът Бойко Борисов каза: „Историците могат да обяснят как е възникнало, къде се е провело. Отговорихме добре в лицето на вицепремиера Захариева“. Той припомни, че Зоран Заев е бил миналия четвъртък в Благоевград, където заедно „чествахме Илинденско-Преображенското въстание, поднесохме венци, какво повече искате?“.

Захариева отговори на Нинова за Заев и Македонския Илинден

Не приемаме поучения от партия, която предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия. Това каза вицепремиерът и министър на външнит...

Според българският премиер всеки трябва да си мери приказките и трябва да бъде по-обран. "Когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомним тези думи и ще вземем своето решение", посочи още Борисов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

11 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Колко "книжовни" езици имат българите 6 Колко "книжовни" езици имат българите преди 6 месеца Профил на трол?
  В развоя на новобългарския книжовен език се различават три главни периода: 1. От началото на XIX в. до Освобождението на България от османско владичество; 2. От Освобождението нататък, където българският език претърпява няколко правописни реформи – Следосвобожденчески правопис, Дриновски правопис, Омарчевски правопис и правописна реформа на БЗНС; 3. От 9-ти септември 1944 г. насам (Отечественофро виж още ›› нтовска правописна реформа). Следният пример показва текст на българска печатна Библия от края на XIX в., в която наблюдаваме официалния Следосвобожденчески правопис, при който са отпаднали букви от средновековния старобългарски като ѿ, ѥ, ѱ, ѯ, а пък ѧ, ѩ вече са преминали в „я“ по руски образец. Този правопис обаче все още съдържа і, ѳ, старобългарските ѣ, ѫ, ѭ, както и отпадналия впоследствие пълен и непълен член в женския род (-та/-тѫ). „ ...И пристигнѫ въ Дервіѭ и Листрѫ; и ето, имаше тамо нѣкой ученикъ на име Тимоѳей, сынъ на нѣкоѭ си женѫ Еврейкѫ повѣрвалѫ, а баща му бѣ Еллинъ; Който ученикъ бѣше свидѣтелствованъ отъ братія-та въ... “
 • ИМПЕРИАЛИСТ 6.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 месеца Профил на трол?
  Финансиран от Петербургската академия, 28 годишният Юри Венелин, а всъщност украинецът Георги Хуца, пребивава в България през 1830г. малко повече от два месеца. През това време е бил около 3-4 седмици тежко болен. Въпреки краткия си престой се определя като голям капацитет по български език и ни "редактира" езика като директно въвежда славянски думи т.е. русифицира в някаква степен бълга виж още ›› рската лексика. Показателен е неговия цитат - „...Нашите разговори ни бяха много полезни, защото аз усвоявах българския език, а те — руския. Това не ми беше толкова трудно, защото БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е КЛОН ОТ РУСКИЯ….”( от писма на Ю. Венелин до Васил Априлов — Сб. за нар. умотворения, 1, 1899 г. с. 179.) Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Георги Хуца – Юри Венелин, като неин платен агент допринася за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Питане към Заев 5 Питане към Заев преди 6 месеца Профил на трол?
  На вниманието на Зоран Заев за характера на Илинденско-Преображенското въстание ! 1.Какво пише в първия устав на ВМОРО (Вътрешна Македоно-Одринска Организация), основана с оригиналното име БМОРК (Български македоно-одрински комитет) за националносттта на членовете й ? „Българска”, нали ? И защо включва област „Македония” и област „Одринска Тракия” ? Защото и двете са български, нали ? 2. От ког виж още ›› о е основана БМОРК ? От българските офицери-разузнавачи Георги (Гоце) Делчев, Дамян (Даме) Груев, Борис Сарафов, Гьорче Петров, ген. Цончев, полк. Коста Янков и т.н., нали ? 3.Защо цялата официална и неофициална архивна документация на ВМОРО и служебна и лична кореспонденция на нейните деятели са написани на книжовен български език ? И защо в нея всички ВМОРО деятели са се декларирали като българи по народност ? 4. И за каква автономия говорят ВМОРО деятелите – за автономия от България ли или за автономия вътре в самата Турция ? 5. Къде и как е осъществявана всъщност цялата логистика на Илинденско-Преображенското въстание ? В България, с пушки-манлихери от българските казарми и с бомби, произведени в Кюстендил, нали ? 6. Защо във въстанието вземат доброволно участие именити българи от свободна България, като Пейо Яворов, племенника на Хаджи Димитър – Кръстьо Асенов, полк. Янков , кап. Стоянов и т.н. ? 7. Къде търсят постоянно убежище всички въстанници след погрома на въстанието ? В България, нали ? Защо така, бе, г-н Заев ?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Заека четка Тиквата !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Македонскиот заек Зоки пак пре@бал шопската свинска тиква Боки (събоманче от с. банкя) https ://bit.ly/2kcIHMw ! Егати кефа!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Продължаваш да вониш , гнусна червена мършо 3 !!!!
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Петата колона в акция 2 Петата колона в акция преди 6 месеца Профил на трол?
  Някои "нашеннци" сякаш съзнателно търсят конфронтация със Заев. Аз гледах записа с изказването на Заев и не намерих в него нищо провокативно. Възпроизвеждам го по памет: " Илинденското въстание е македонско. Някои граждани на България го намират за българско. О, кей ! Не виждам в това нещо лошо. Затова решихме да го честваме като част от нашата обща история. Аз съм първият премиер н виж още ›› а Македония, който почете този празник пред паметника на Гоцер Делчев в България.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Абе, ти за пръв път ли чуваш, че някои "нашенци" са комунисти? Педи няколко години ходих до Охрид за няколко часа. Много внимавах да не кажа нещо на тема българи-македонци, докато един напълно непознат македонец, в случаен кратък разговор, само с едно изречение разби всичко говорено ми за македонците: "Ние сме един народ, политиците са тези дето ни делят!"
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  АБЕ, МНОГО СЕ Е ОЯЛО БАНКЯНСКОТО ПРАСЕ, БЕ ;) НЕ Е ЛИ ВЕЧЕ ВРЕМЕ ДА МУ ВИДИМ СМЕТКАТА!
 •  Да изпреварим чумата по свинете 1.1 Да изпреварим чумата по свинете преди 6 месеца Профил на трол?
  ТЪЙ ЛИ , ВОНЯЩА ЧЕРВЕНА МЪРШО 1 , ОПИКАЛА И ОСРАЛА БУЗЛУДЖА , ОТ МНОГО ГОДИНИ ОХРАНВАМЕ КОМУНЯШКИ ШОПАРИ И СВИНКИ , СЕГА НАХОДЯЩИ СЕ В КОЧИНАТА НА ''ПОСРАНО''20 , ТА , РЕДНО Е , ВЕЧЕ , ОКОНЧАТЕЛНО, ДА ИМ ВИДИМ СМЕТКАТА !! СЛЕДВАТ СЛЕДВАЩИТЕ.......
  : 5 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  руските роби много ги е яд че сме в ес и нато...само хулят българите...кефя се на коментари обиждащи Бойко...това само ще доведе до 4 мандат...и много открити и ремонтирани обекти в цяла България...
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
19-годишен ром се издирва за убийството ...

Криминално проявен мъж от ромски произход е заподозрян за убийството, станало по време на масов бой в Кюстендил. Извършителят е на 19 г...

Последно в Актуално