Зоран Заев за еврочленството на Македония: На финалната права сме с България, става въпрос за седмици

4090
Зоран Заев за еврочленството на Македония: На финалната права сме с България, става въпрос за седмици
Снимка: БГНЕС

Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако не намерим сега решение, ще намерим през 2022 година. Това каза днес в Скопие премиерът в оставка Зоран Заев. 

"Между 14 декември и 15 януари е периодът, в който може да се проведе Съвета по общи въпроси. Тогава може да направим крачка напред и най-накрая след 16 години да започнем преговори за членство в ЕС. Става въпрос за седмици", каза Зоран Заев.

Появи се още един кандидат за поста на Заев, общо са четирима

Ръководителят на Дирекцията за Зона за технологично индустриално развитие (ТИДЗ) и дългогодишен член на СДСМ Йован Деспотовски внесе ка...

Според него "в момента е много важен период, който изисква голяма отговорност и е необходимо стабилно мнозинство и правителство. То е гарантирано с включването на албанската партия "Алтернатива" в управляващата коалиция.

"Лично аз смятам, че трябва да е ясно и на България, и на Европа, най-меко казано, че след мен ще има по-голяма неизвестност. Те знаят какъв съм, какви политики водя и към какво се стремя. Точно поради тази причина казвам, че това е най-положителният период за намиране на решение. За мен най-важното нещо в държавата е евроатлантическата ориентация и това, което сме започнали с България. Намираме се на края. Ние сме на фотофиниш Не мога да оставя нещата така. Много ясно е очертана целта кога това нещо може да стане. След това идва председателството на Франция, а там ще има избори напролет и възможността да се намери прозорец за решение на спора между Македония и България е малък", подчерта Заев и добави, че се гордее с решенията, които е взимал през изминалия период. Той вярва, че и "народът е убеден в правотата на това и че това е истинският път за интеграцията на РСМ в ЕС и НАТО". Според него "оставането му на премиерския пост е въпрос на седмици", пише БГНЕС. 

Припомняме, че по-рано през деня Заев подписа споразумение за включването на албанската формация "Алтернатива" на Африм Гаши в управляващата коалиция. По този начин ще имаме стабилно парламентарно мнозинство от 64 депутати в 120-местния парламент, каза Заев след подписването на споразумението.

Следващата неделя неговата партия - Социалдемократически съюз, ще избере нов лидер, който ще бъде и новият премиер на страната. Новите промени в правителството ще бъдат направени от следващия мандатоносител, каза още Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com