183 дни до Париж 2024: Как бе създаден най-великият отбор в историята

9150
183 дни до Париж 2024: Как бе създаден най-великият отбор в историята
Снимка: Getty Images/Колаж: Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Кой е най-добрият отбор в историята, който някога е бил създаван? Без значение в кой спорт! Може би Галактикос на Реал Мадрид, може би хокейният отбор на Съветския съюз от 80-те? А дали не е Чикаго Булс с Майкъл Джордан или пък Ферари с Михаел Шумахер, който газеше всичко по пътя си във Формула 1? Примерите са безброй.

Има обаче един отбор, който завинаги ще остане в историята и в спомените на феновете. Така нареченият „Дрийм Тийм“. За тези, които не знаят – това е националният отбор по баскетбол на Щатите за Олимпийските игри в Барселона през 1992-ра. Именно тогава бе създаден първият „Дрийм Тийм“, а след това прозвището се използва и за други селекции на САЩ.

САЩ „изяжда“ звучен шамар в Сеул

Дрийм Тийм Джон Стоктън Дейвид Робинсън Скоти Пипън Клайд Дрекслър Патрик Юинг

Всичко започва четири години преди Олимпийските игри в Барселона. По време на Игрите в Сеул през 1988-ма САЩ „изяжда“ един от най-звучните шамари в своята баскетболна история. „Кралете на баскетбола“ загубиха своята титла от Лос Анджелис'84 след унизително поражение от Светския съюз на 1/2-финалите в Южна Корея. В крайна сметка американците се задоволиха с бронз. Златото отиде при Съветския съюз, а среброто – при Югославия. Това бе истинска катастрофа за САЩ, особено като се имат предвид трудните взаимоотношения със СССР по онова време.

Трябва да направим уточнението, че преди Олимпийските игри в Барселона през 1992-ра на професионалистите им е забранено да участват в най-голямото спортно събитие в света. Това важи и за баскетбола. По този начин американците са лишени от възможността да използват своите звезди от НБА и другите си надпревари в различните спортове. Затова и в САЩ разчитат на най-добрите си колежани в олимпийските игри преди 1992-ра.

СССР заобикаля правилата, а това не се харесва на ФИБА

Дрийм Тийм Скоти Пипън Чарлс Баркли Дейвид Робинсън

През 1989-та Международната баскетболна федерация (ФИБА) гласува да бъде дадено право на професионалистите да се състезават в международни състезания, в това число и олимпийски игри. Причината е, че някои държави, като Съветския съюз, а по-късно и Русия, „заобикаляха“ правилото за неизползване на професионални спортисти.

Това ставаше пред очите на всички и по най-лесния възможен начин. Най-добрите спортисти в Съюза, а след това в Русия бяха записвани в армията. Тяхната роля там обаче се свеждаше единствено до това те да се подготвят в своята дисциплина за следващите олимпийски игри. Така спортистите не се водеха официално професионалисти, но им бе плащано да играят своя спорт и да тренират, за да подобряват постиженията си.

ОЩЕ: "Пас към миналото": Непрежалимата загуба на един от най-обичаните синове на баскетбола

Това позволяваше на страната да изпрати най-добрите си състезатели на олимпийските игри, докато американците трябваше да се примирят, че пращат сравнително недоказани младежи от колежа да се борят за златни медали. Въпреки това, откакто баскетболът е въведен като олимпийски спорт през 1936-та, САЩ успя да спечели 9 златни медала в мъжкия баскетбол от общо 11 до 1988-ма.

Американците искаха да създадат суперотбор

20 years ago today (9/21/1991), the greatest team of all-time, USA Basketball's "Dream Team" was formed....

Posted by NBA on Wednesday, September 21, 2011

Провалът на Игрите в Сеул се прие много тежко зад Океана. След падането на забраната за професионални спортисти в олимпийското движение обаче, американците бяха готови да отвърнат на удара и да се качат там, където им е мястото – на върха в баскетболната йерархия.

В Щатите бяха наясно, че искат да създадат суперотбор, който да смаже всичко по пътя си. Така те започнаха да търсят звезди от НБА, които са готови да жертват лятната си ваканция, за да бранят честта на американския баскетбол. В началото отговорните фактори в САЩ бяха решени да направят отбор, в който 50 процента да са професионални баскетболисти, а 50 процента да останат колежани.

Оригиналният „Дрийм Тийм“

Ръководителите на баскетбола зад Океана обаче остават изумени колко много баскетболисти от НБА искат да представят родината си на Олимпийските игри в Барселона. Така те решават, че ще създадат тим единствено от играчи от Лигата на извънземните. В селекцията попадат суперзвездите Майкъл Джордан, Скоти Пипън, Джон Стоктън, Карл Малоун, Меджик Джонсън, Лари Бърд, Патрик Юинг, Крис Мълин, Дейвид Робинсън, Чарлс Баркли, Клайд Дрекслър и Кристиан Лейтнър. Именно последният е единственият аматьор в тима или, казано по-друг начин – колежанин.

„Дрийм Тийм“ вече бе готов да покори света. И демонстрира нагледно каква е разликата между професионалните баскетболисти в САЩ и тези в останалите държави. В квалификациите за Барселона'92 американците прегазиха Панама, Куба, Канада, Аржентина, Пуерто Рико и Венецуела. Разликата в класите бе толкова голяма, че във всички тези двубои Щатите спечелиха със средно почти 52 точки разлика.

ОЩЕ: "Пас към миналото": 132 години от началото на една религия

Представянето на „Дрийм Тийм“ завладя Америка и стотици компании искаха да се рекламират чрез отбора. Фирмите водиха люти битки за рекламно време: докато са таймаутите в мачовете, на полувремето, преди старта на двубоя, след края му. Играчите в състава на Чък Дейли пък бяха посрещани навсякъде като рокзвезди.

САЩ гази в Барселона

По време на Олимпийските игри в Барселона американците продължиха да мачкат съперниците си. Още в първия си мач те минаха през Ангола със 116:48. Следваха победи срещу Хърватия (103:70), Германия (111:78), Бразилия (127:83) и Испания (122:81). САЩ завърши груповата фаза с 45,8 точки разлика спрямо съперниците си.

На 1/4-финалите американците нямаха проблеми с Пуерто Рико и спечелиха със 115:77. Следваше успех срещу Литва със 127:76. По този начин Америка стигна до битката за златния медал. Там ги чакаше отборът на Хърватия, който те по-рано в баскетболния турнир победиха. Двубоят завърши в полза на САЩ със 117:85. Именно балканците бяха тимът, който успя да реализира най-много точки в един мач срещу Щатите по време на олимпийските игри.

Най-великият отбор, създаван някога

LOOK: LeBron James, Steph Curry, and Kevin Durant lead Team USA’s 41-athlete player pool for selection to the 2024 Olympics in Paris! 🤩 📸 USA Basketball

Posted by One Sports on Tuesday, January 23, 2024

Така бе създаден най-великият отбор в света. Отбор, чиято единствена мисия бе да смаже всеки, изпречил се на пътя му. За да може да изтрие онзи срамен мач срещу СССР четири години по-рано. В Барселона американците показаха, че за тях да победят на баскетбол е толкова лесно, колкото и да дишат. През 2009 година „Дрийм Тийм“ бе приет в баскетболната „Зала на славата“ и бе обявен за „Най-великият отбор, създаван някога“.

През лятото предстоят Олимпийските игри в Париж. Всички фенове на баскетбола по света вече се готвят за надпреварата и чакат с нетърпение американците да обявят своите избраници. Онзи ден в САЩ съобщиха, че ще се избира от над 40 световни суперзвезди от НБА, а това означава само едно – крайният победител в баскетболния турнир във френската столица вече е предопределен!

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 190 дни до Париж 2024: Денят, в който на България и убягна нов хеттрик от олимпийски титли (ВИДЕО)

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАСКЕТБОЛ:

Везенков: Контузиите спряха прогреса ми, взех правилно решение да играя в НБА (ВИДЕО)

Сезонът за Везенков приключи, Сакраменто се издъни срещу Ню Орлиънс и остана извън плейофите в НБА (ВИДЕО)

Сакраменто разби Голдън Стейт, предстои съдбоносен мач за Везенков и компания (ВИДЕО)

Скръбна вест! Отиде си български баскетболист от близкото минало

Човек от народа: Да саботираш отбора си, за да почерпиш феновете на съперника с безплатен сандвич (ВИДЕО)

Везенков и Сакраменто ще спорят с Голдън Стейт на Стеф Къри за място в плейофите на НБА

Емблематичен баскетболист от НБА: Не ми остава много живот

Сакраменто профука 20 точки аванс при загуба от Оклахома, Везенков не игра (ВИДЕО)

Спорт по телевизията днес - 5 април 2024 г.

След 22 мача аут: Везенков се завърна в игра за Сакраменто, а Кингс удариха Юта Джаз (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com