323 дни до ЕВРО 2024: България държи болезнен антирекорд, но не е сама!

4816
323 дни до ЕВРО 2024: България държи болезнен антирекорд, но не е сама!
Снимка: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

България може да се похвали с две участия на европейско първенство по футбол в 65-годишната история на надпреварата.

България на Евро 1996 - под знака на Стоичков

Първото е през 1996 година, в Англия - тогава носителят на "Златната топка" Христо Стоичков вкарва всичките 3 гола за "лъвовете", като завършваме наравно 1:1 с Испания, бием Румъния с 1:0 и губим от Франция с 1:3. Загубата от "петлите" ражда и великата за фолклора реплика на Любослав Пенев, който си вкарва автогол в този мач: "Който не ме харесва, да духа супата".

Всъщност, ако съдиите свиреха според това, което се случваше на нашите мачове, щяхме да се класираме за елиминациите. Голямата съдийска тесла дойде в първия мач, срещу Испания - тогава уникален гол на Стоичков при 0:0 е отменен за несъществуваща засада, видима от Космоса. Христо прехвърли Андони Субисарета с елегантен удар от въздуха (бел. ред. - от 3:42 минута в долното видео), при това в движение - ако този редовен гол беше признат, щяхме да спечелим с 2:1.

В мача срещу Румъния обаче съдиите ни помогнаха - изравнителен гол на румънците след шут от дистанция, при който топката падна зад голлинията и отскочи навън, не беше признат. Ако беше, резултатът щеше да е 1:1 - при това положение пак щяхме да имаме 4 точки, само че щяхме да сме наравно с Испания и да сме ги победили в прекия мач т.е. да сме на второ място.

Второто ни участие идва през 2004 година в Португалия, когато нашата съседка Гърция шокира домакините и цяла Европа, вдигайки европейската титла. Българското участие обаче ще се запомни с един кошмарен антирекорд.

България на Евро 2004 - "три коня" без "каруца"

На Евро 2004 България попада в група с отборите на Италия, Швеция и Дания. Българският тим е аутсайдер в групата, но пък е предвождан от "Трите коня" - Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров, които са устремени да покажат мощта си в нападение. "Конете" обаче сякаш забравиха да дърпат "каруцата", която в случая бе отбраната на отбора.

Шведите ни вкарват 5 гола за "добре дошли"

За три мача на Евро 2004 националният ни отбор допуска три поражения. По-тежкото е, че те идват с общо девет инкасирани попадения. Още в първия мач "лъвовете" падат с 5 гола от Швеция, която, благодарение на тази изразителна победа, впоследствие успява да завърши пред Дания и Италия с по-добра голова разлика (трите отбора са с по 5 точки).

Здравко Здравков на вратата на България срещу Швеция на Евро 2004

И Дания и Италия нямат прошка

Във втория си мач България допуска още два гола, този път срещу Дания - и отново без отбелязано попадение (0:2). В третия мач българският национален отбор вкарва първия си гол на европейски финали, реализиран от Мартин Петров от дузпа. И тук обаче България пада с 1:2 от Италия, но разочарованието е и за "Скуадра Адзура", която остава трета - на един гол от Дания.

Няма по-лоша голова разлика от тази на България на ЕВРО

С девет инкасирани попадения и само един отбелязан гол България завършва с отрицателен баланс от -8 гола. Това е антирекорд на европейски финали, като нито един друг отбор в историята не е завършвал с по-лоша голова разлика. Утешеващото е, че България не държи сама този антирекорд: с -8 гола са и Югославия (1984 г.), Дания (2000 г.) и Ирландия (2012 г.).

Мартин Петров плаче след отпадането на България на Евро 2004

Как изглежда отбраната на България на Евро 2004

Вратар и в трите мача за българския тим на Евро 2004 е Здравко Здравков. След шампионата той приключи кариерата си в националния отбор със 70 изиграни мача. В отбрана пък играят Владимир Иванов и Ивайло Петков като бекове, Росен Кирилов и Предраг Пажин като двойка централни защитници, както и Илиан Стоянов, Даниел Боримиров и Златомир Загорчич, които влизат във втория и третия мач.

Предраг Пажин за България срещу Италия

По-срамният антирекорд, към който спринтираме

Както гласи олимпийският принцип - важно е участието, а не класирането. И в това се убеждаваме вече близо 20 години след първото ни и единствено участие на ЕВРО. Антирекордът от -8 гола изглежда незначителен на фона на друг антирекорд, към който буквално спринтираме - за най-дълга "суша" без участие на европейски финали. И тук "утехата" ни е, че поне на Вуте му е по-зле, но и това няма да трае дълго...

Автор: Стефан Йорданов

 

ОЩЕ: 330 дни до ЕВРО 2024: Няма млади и стари, има можещи и неможещи

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Баражът за Европа се изплъзва: Ботев Пловдив допусна звучна издънка на "Колежа" (ВИДЕО)

Стамен Белчев: Юношите на ЦСКА не са готови за дерби, не искам да прегарят

Николай Костов се гневи: Не отговарям на въпроси за оставка!

Директор в ЦСКА порица Каранга и коментира бъдещето на Белчев

ЦСКА наказа аматьорските грешки на Левски и взе пирова победа (ВИДЕО)

ЦСКА - Левски: Кога и къде да гледаме Вечното дерби в Първа лига?

Костов: Андреев ще пази срещу ЦСКА, искахме вратаря на Локо Пловдив, но... (ВИДЕО)

Ботев Враца обърна Пирин и направи важна стъпка в борбата за оцеляване (ВИДЕО)

Лудогорец иска да строши трансферния си рекорд с Якуб Пьотровски

Пирин Благоевград официално отиде в ръцете на двама бизнесмени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ