330 дни до ЕВРО 2024: Няма млади и стари, има можещи и неможещи

4435
330 дни до ЕВРО 2024: Няма млади и стари, има можещи и неможещи
Снимка: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

"Няма млади и стари, има можещи и неможещи!" - често защитавана сентенция във футбола, а и във всеки един спорт. Неведнъж почитателите на любимата игра са били изумявани от великолепните изяви на някой млад талант или желанието и страстта на опитен ветеран. Героите на нашия материал са именно такива примери.

Най-младият футболист на финал на европейско първенство

Рекордът за най-млад футболист на финал на европейско първенство бе подобрен наскоро, след като Ренато Санчес стартира като титуляр за Португалия в двубоя за титлата срещу Франция през 2016 година. Халфът вдигна купата на турнира само на 18 години и 327 дни. Той бе заменен в 79-ата минута от човека, който попадна под светлината на прожекторите малко по-късно - Едер. Резервата вкара решаващото попадение в продълженията на финала и донесе титлата за Кристиано Роналдо и компания.

Ренато Санчес

Най-младият футболист в квалификации за европейско първенство 

В историята за най-млад футболист в квалификациите за европейско първенство роля има и националният отбор на България, но за съжаление тя е второстепенна. На 13 октомври 2014 година едва на 15 години и 300 дни Мартин Йодегор дебютира за мъжкия състав на Норвегия при домакинската победа на скандинавския тим над "лъвовете" с 2:1.

Настоящата звезда на Арсенал се появява на терена в 63-тата минута при равен резултат след попадения на Тарик Елиунуси и Николай Бодуров. С гол на Нилсен в 72-рата минута Норвегия печели трите точки.

Мартин Йодегор

През 2015-а Йодегор премина в Реал Мадрид, където не блесна особено. После се подвизава под наем в нидерландските Хееренвеен и Витес, както и в испанския Реал Сосиедад, но в момента кариерата му се намира в подем и норвежецът е един от най-добрите полузащитници във Висшата лига.

Най-старият футболист на Европейско първенство

Габор Кирай - вратарят, играещ с долнище анцуг, но и рекордьор по брой мачове за националния отбор на Унгария. Той дебютира на международната сцена срещу Австрия през 1998 г. Стражът взима участие в 108 срещи за родината си. Представлява страната си на Евро 2016, когато на 14 юни става най-възрастният футболист на Европейско първенство на 40 години и 74 дни, като подобрява предишния рекорд от 39 години и 91 дни на Лотар Матеус.

Габор Кирай

На 26 юни Кирай застава под рамките на вратата на 40 години и 86 дни, когато тимът му отпада от Белгия на 1/8-финалите след тежко поражение с 0–4. Дотам Унгария достига сензационно, спрямо тогавашния си състав.

За големите очаквания и разочароващите резултати

Мнозина футболни анализатори предначертаваха бляскаво бъдеще на Ренато Санчес и Мартин Йодегор, когато подобриха рекордите. Към сегашния момент и двамата се подвизават в топ първенства за големи клубове - ПСЖ и Арсенал. Завишените очаквания обаче сякаш не им позволиха да разгърнат максимално потенциалите си.

Португалецът разочарова по време на престоя си в Байерн Мюнхен (2016-2019). Дори бе преотстъпен под наем в Суонзи за един сезон, а през предстоящата кампания ще се бори за титулярно място в парижкия гранд. Норвежката звезда от своя страна едва ли иска да си спомня за годините при мадричани. Все пай Йодегор възроди кариерата си, благодарение предимно на силните моменти в Реал Сосиедад, и изглежда готов за подвизи с екипа на "топчиите".

Автор: Джем Юмеров

 

ОЩЕ: 337 дни до ЕВРО 2024: Архитектът, който така и не видя творението си

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Арсенал бе на крачка от чутовна издънка срещу Тотнъм, но оцеля в лондонското дерби (ВИДЕО)

Стана ясно кой е новият треньор на Байерн, баварците вадят милиони, за да го вземат

Интер стартира празненствата по случай 20-та си титла с бой над Торино (ВИДЕО)

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Илия Груев и Лийдс сгафиха, а Лестър се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят