35 млн. лв. строеж: Съдът спря работата на стадиона на фаворит в Първа лига

9756
35 млн. лв. строеж: Съдът спря работата на стадиона на фаворит в Първа лига
Снимка: facebook / lokomotivplovdiv

Серия нередности откри Върховният административен съд (ВАС) в поръчката за изграждане на централна трибуна на стадион "Локомотив" в Пловдив и я спря напълно. Тя беше обявена от предходното ръководство на община Пловдив с прогнозна сума 35 млн. лв. без ДДС. Предвидените дейности по нея са "благоустрояване и инфраструктура" и "централна трибуна".

Жалби срещу откриването на процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията бяха подали фирмите "Ел Системс" АД, "Парсек Груп" ЕООД и "Юнайтид Груп" ЕООД, но тя се произнесе в полза на общината.

Върховният административен съд, сезиран от същите три фирми, обаче постанови знаково решение и осъди община Пловдив да плати на жалбоподателите обща сума от 39 450 лв.

Нарушенията, които констатира ВАС по поръчката, са много. Сред тях има и доста интересни  

В обявлението е посочено: „Към настоящия момент е осигурен финансов ресурс в размер на 20 400 000 BGN без включен ДДС. Необходимият финансов ресурс ще бъде осигуряван на етапи. Във връзка с поетапното осигуряване на финансов ресурс строителството ще бъде изпълнено на етапи съобразно осигурения към момента на възлагане финансов ресурс“.

Според Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки, когато предметът на поръчката налага изпълнението ѝ на етапи, в офертата се посочват конкретните етапи и сроковете за изпълнение на всеки от тях. От документацията обаче безспорно се установява, че неосигуреното финансиране засяга пряко именно изпълнението на обществената поръчка.   

В настоящия случай несъмнено се налага извод, че възложителят предвижда поетапност на изпълнението, което е обвързващо и съществено за съставянето на офертите. От условията на процедурата е ясно, че се предвиждат етапи за изпълнението, но те не са определени, сочат изводите на върховните съдии.

Другият извод е, че възложителят не държи сметка за неяснотата за конкретните етапи и срокове за изпълнение, поради неосигуреното финансиране, но иначе изрично предвижда поетапно изпълнение, което препятства заинтересованите лица да подготвят офертите си. Според съда това условие е нарушение на закона. То необосновано ограничава участието на стопанските субекти и не е съобразено с предмета, стойността, сложността, количеството и обема на обществената поръчка.

Нещо странно

Предвидено е участниците да търсят представител на възложителя при невключени описателни дейности или наличие на противоречащи инструкции, без това да ги освобождава от отговорностите по договора, документацията и цената.

Според съда това условие представлява даване на разяснения, което е недопустимо на етап изпълнение на сключения договори и те не са предвидени по закон.  

Реално заложеният срок става неизпълним

Срокът за изпълнението на поръчката е 720 дена, но при условие, че той ще спира да тече при липса на финансиране, е недействителен. 

И фатална правописна грешка

Една от фирмите се оплаква от критерия за подбор „Да е изпълнен и приет от възложителя минимум 1 (един) строеж от Първа група, Втора категория“.

По закон възложителите могат да заложат критерий потенциалните участници да са изпълнили дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката за последните 5 години, считано от датата на подаване на офертата.

„Използването на членувана форма е ограничаващо, защото обуславя познатост (т.е. се разбира, че „възложителя“ е община Пловдив – б.р.). Използването на членувана форма е свързано с определеност и се обозначава предмета на отношението, който е определен, познат и известен“, е констатацията на съда. Тоест, от израза „Да е изпълнен и приет от възложителя минимум 1 (един) строеж…“ се разбира, че строежът трябва да е изпълнен и приет именно от община Пловдив, а не от който и да е възложител.

Припомняме, че трите други трибуни – на юг, север и изток, са изградени със сумата от 9 986 846 лв. без ДДС или почти 12 млн. лв. с ДДС. Изпълнител на проекта е фирма „Рудин“ ООД. Южната трибуна бе осветена официално на 2-ри октомври т. г. Тя разполага с 2846 места, като 70 процента от тях са покрити с козирка. 1040 места в западната част са отделени със специален плексиглас в сектор за гостуващи привърженици.

За определяне цената на строителство за централната (западна) трибуна местната власт е провела обществена консултация. Получени са три предложения. Фирма „Пикси Строй“ ООД е дала цена 36,2 млн. лв., „Д и К“ ООД – 35 124 000 лв., и „Пробилдерс“ ООД – 35 025 000 лв. без ДДС.

Още за "Локомотив - Пловдив":

Световна звезда в кеча поиска Локомотив Пловдив

Лудогорец загря за ЦСКА с разходка срещу безличен Локомотив Пловдив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Десподов влезе като резерва и ПАОК обърна лидера за 10 минути

Остави ли начело на Черно море? Илиан Илиев разкри бъдещето си (ВИДЕО)

Черно море подчини Локо Пловдив и продължава да гони второто място (ВИДЕО)

Колко трудно е да се отвори шампанското: Отговорът на Дерменджиев (ВИДЕО)

Празненствата в Разград се отлагат: Крумовград спъна Лудогорец не даде на „орлите“ да вземат титлата (ВИДЕО)

Дни след 100-годишния си юбилей: Етър изпадна от Първа лига пет кръга преди края

Локомотив София удари Хебър в дебюта на Балъков и завърза битката за оцеляване в Първа лига (ВИДЕО)

Ботев Пловдив поздрави капитана си: Попето с поредно впечатляващо постижение

Юношеският национален отбор на България спечели Турнира за развитие на УЕФА

Греда: Левски се разминава със считан за сигурно ново попълнение?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ