5 въпроса за протеста срещу БФС, на които МВР дължи незабавен отговор

6956
5 въпроса за протеста срещу БФС, на които МВР дължи незабавен отговор
Снимка: БГНЕС

Протестът срещу Българския футболен съюз в четвъртък показа няколко неща: на българина вече му е писнало от управлението на Борислав Михайлов; хората в страната все още имат гражданска позиция и са готови да я отстояват, дори и на цената на гражданско неподчинение; и най-вече - този протест отново доказа, че органите на МВР са неспособни да овладеят всяка по-сериозна ескалация на напрежението. А след сътворения хаос от органите на реда в четвъртък вечер, МВР дължи незабавен отговор на тези 5 въпроса:

1. Какви мерки (не) бяха предприети при пропускането на протестиращи в непосредствена близост до стадион "Васил Левски"?

Още от самото начало МВР не си свърши работата, допускайки хора от агитките да влязат в зоната за протести с бомбички, ракети и др. опасни предмети. Защо протестиращите, особено тези от двете основни агитки на ЦСКА и Левски, не са били щателно проверявани от органите на реда? Както по-късно се оказа, именно тези бомбички и ракети, които полетяха към органите на реда, доведоха до ескалация на напрежението.

2. Излъга ли СДВР, че бой между агитките е довел до ескалация на напрежението на протеста?

В часовете след ескалацията на напрежението на протеста зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов каза следното: "Само да ви кажа - в един момент между тях започна масов бой, които са исторически враждуващи фракции." Той намеква за бой между агитките на ЦСКА и Левски. Никъде обаче не се видя подобно нещо. Протестът бе следен на живо с кадри от различни ъгли. Нещо повече: фенове на ЦСКА и Левски се смесиха и започнаха да си помагат, загърбвайки различията си за общата цел на протеста.

КОМЕНТАР ПО ТЕМАТА: Къде е Боби? Агитките го търсят да го бият! А МВР бие наред, дори журналисти

протест срещу БФС

3. Кой, кога и на какво основание взе решение за използването на водното оръдие срещу феновете?

За последното десетилетие водното оръдие в България никога не е влизало в употреба. Да, присъствало е на масови протести, но органите на реда не са прибягвали до него. Коментирано ли е на по-ранен етап, че водното оръдие може да бъде използвано на протеста, или решението е било спонтанно? Кой взе решението и защо? Имаше ли друг начин за овладяване на напрежението, без насочването на водни струи към протестиращите?

протест срещу БФС, водно оръдие

4. Защо органите на реда си позволиха масов полицейски произвол в центъра на европейска столица? 

В интернет пространството се появиха множество кадри на това как полицаи бият и унижават протестиращи (ВИДЕО), без да има необходимост от това. Хора, които са вдигнали ръце и са се предали, биват удряни с палки в продължение на няколко секунди. Демонстранти, които са паднали на земята, продължават да бъдат налагани от органите на реда. На някои видеа се вижда и как маскирани униформени буквално избиват комплекси, като се опитват да унижават фенове, карайки ги да лягат на земята. 

5. Кой ще понесе отговорност за действията на МВР?

За пореден път МВР доказа, че е неспособно да се справя с овладяването на масов протест. Всичко, което видяхме в четвъртък вечер, се повтаря от години: слаба организация на органите на реда, неспособност да потушат своевременно напрежението, хаос при действието на униформените, неверни/лъжливи информации от представители на МВР, полицейски произвол. 1600 униформени изглеждаха като събрани от кол и въже, правейки всичко друго, но не и задълженията си по закон.

И в цялата тази картинка се пита - кой е виновен за поредния хаос на МВР? Изключваме отговор "Борислав Михайлов", той е пределно ясен...

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ: Долу ръцете от г-н Борислав Михайлов!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Левски се отказва от основна трансферна цел?

Натискат Наско Сираков да покани едно конкретно име за треньор на Левски

Търсен ли е Димитър Димитров от Левски? Херо отговори

Заради "подстрекаване към насилие": Съдийската комисия осъди остро Вили Вуцов

Ботев Пловдив се раздели с директор

Георги Иванов: Тук сме, за да помагаме, а не да налагаме рестрикции и глоби

Шеф в ЦСКА: Няма как да се ограничи броят на чужденците у нас, а и не е правилно

Клубовете предложиха: Първа лига остава с 16 отбора, но се променя форматът на плейофите

Треньорът на Славия отказва да подаде оставка, ръководството ще реши съдбата му

Граждански съвет настоява за преработка на проекта на „Колежа“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ