Къде е Боби? Агитките го търсят да го бият! А МВР бие наред, дори журналисти

16800
Къде е Боби? Агитките го търсят да го бият! А МВР бие наред, дори журналисти
Снимка: колаж: SportLive.bg, снимка Михайлов: БГНЕС

Бой, кръв, огън, водно оръдие, безпрецедентен бунт и безочлива наглост. На 16 ноември 2023 г. българските футболни агитки демонстрираха нагледно как изглежда искреният протест на едни много ядосани хора. Години наред те стават свидетели на силно наквасеното управление на БФС с гарнитура от наглост, глупост и щипка неизкореним селски манталитет, всичко обилно полято с чалга дресинг.

Това беше истински протест, уважаеми възмутени граждани. Не с танци, не с песни, не с яйца и риба, не с арт пърформанси, деца и кучета - искреният протест е невъздържан, понякога възмутителен, често опасен и без сценарий. През последните години малко се поразглезихме с някакви модерни интерпретации на безсмислено културни улични карнавали.

Снимка: SportLive.bg

В протеста срещу неадекватното управление на Българския футболен съюз не се включиха само така наречените "агитки", но и много хора, които просто обичат да гледат футбол и на които им писна едни бивши народни любимци да се гаврят с любимия им спорт и да им се хилят в лицата. Сред възмутените привърженици имаше представители на всякакви професии и социални прослойки, дошли от близо и далеч, но обединени от едно - желание за моментална оставка на Борислав Михайлов и цялото ръководство на БФС. Сега. Веднага. Без измислен конгрес.

Още: "Борислав Михайлов, боклук мръсен, заради теб се лее кръв!", "Най-срамният мач на България."

Боби Михайлов Обединител Велики

Обединени. Именно това е думата на 16 ноември. Не помня друг случай в близкото минало, в който футболни фенове на "вечни врагове" да застанат рамо до рамо и да се бранят един друг в името на една обща кауза. Нямам спомен скоро и органите на реда да са били толкова обединени срещу граждански протест, че не само да изкарат водно оръдие в центъра на София, но и да го използват (макар и със струя на мъж в късна средна възраст) и дори да влизат в заведения в центъра на столицата и да ги "прочистват" с универсалните си палки. И да бият наред: изправени, паднали, журналисти - пред изплашената палка всички са равни. Да, имаше ранени полицаи ("колеги", както ги нарече новият кмет Васил Терзиев), но тяхната професия съдържа сериозна доза риск, независимо в коя точка на света се намират.

Снимка: БГНЕС

Още: СДВР щяло да разследва полицейско насилие, не го призна директно

Обединени, макар и случайно, се оказаха дори повечето политици от различните партии, които един през друг се обявиха за оставка на "този фантастичен, този невероятен Боби Михайлов". Обединени, съвсем очаквано, бяха и "вип" гостите от БФС, които гледаха мача между България и Унгария на празния стадион - Емил Костадинов, Йордан Лечков, Георги Иванов - Гонзо и компания. Още: Лечков се подигра с протестиращите: Колко фенове бяха? 500 (ВИДЕО)

30 години от върха до дъното

30 години след фамозния гол на Емил Костадинов на Парк де Пренс, който ни прати на Световно първенство и ни прокара пътя до четвъртото място през 1994 г., част от българските футболни герои официално достигнаха дъното. А там ги чака гняв, кръв, кал и огън. Народната любов отдавна угасна, футболните успехи отдавна ги няма, дори враждата между най-големите български футболни агитки за няколко часа просто даде крачка назад. Всички заедно против Борислав Михайлов. Времето за него не тече - то отдавна е спряло.

* МВР - по примера на БФС

А така и така сме на тема неадекватност, нека споделя и аз няколко свои мисли. Футболът отдавна не го гледам - само го играя с приятели. Гледането на този спорт в България е загуба на време именно заради БФС като първопричина.

Снощи, обаче, полицията в София действа като хулигани, търсещи правосъдие - това е моето мнение. Колкото и да се наливат разни думички от камбаната "то нямаше как иначе", когато поразгледаш многото видеоклипове в социалните мрежи и от първа ръка станеш свидетел на определени събития, не може да ги приемеш на юнашка вяра такива официални успокоения на "блюстителите на реда": Полицейски произвол в София: Полицаи бият и унижават протестиращи фенове (ВИДЕО)

За мен въпросът не е дали е имало полицейско насилие, а как точно се стигна до него? Толкова си могат нашите мили служители на реда, сред чиито редици мършата се множи? Или е имало изрично "тихичка" подкана с нечие разпореждане предвид нагнетената политическа ситуация (вторият вот на недоверие е само един от щрихите) с цел изкарване на политически дивиденти? Няма да е за пръв път вторият вариант - достатъчно е да си спомним под колоните на Министерския съвет: Бой на протеста - полицията придърпва протестиращи зад колоните пред Министерски съвет (ВИДЕО)

Ако не говорим за най-простото - полицаите не си удържаха нервите, защото толкова си могат, а за нарочност, тогава не може да не се сетим как на 12 ноември пред БНР премиерът Николай Денков даде дълго интервю и едно от казаните неща беше, че ГЕРБ има министри в сегашното правителство - предложения на партията на Бойко Борисов и приети от акад. Денков и ПП-ДБ, за да има изобщо правителство. Денков каза и, че ще ги посочи поименно, когато бъде направена "ротацията" в правителството и ГЕРБ почне да управлява - уж през март, 2024 година. МВР министърът на кого ли е (ходил бил снощи на кино, като преди това уверил премиера акад. Денков, че не очаква проблеми миналата вечер - самият Денков така каза на брифинг в Министерския съвет)? И защо водното оръдие беше пуснато в действие - ама защо точно, не общи приказки колко било опасно ставало? И още - кой стои зад организацията на протеста? Информация за мястото и времето на събитието, както и други подробности, досега бяха давани на страницата във Фейсбук "Оставка на БФС начело с Боби Михайлов" - кои са тези хора: ПП-ДБ искат оставката на вътрешния министър

Снимка: БГНЕС

Все пак съм по-склонен да се съглася, че нашата полиция толкова си може и в екстремни ситуации като снощната не проявява необходимите професионализъм и хладнокръвие. Само че тази същата полиция мине се не мине и тръгне да иска по-високи заплати. След като може да биеш наред хора с вдигнати ръце, включително изрично легитимиращи се журналсти, включително колегата ни от Sportlive.bg, направил този репортаж: ВИДЕО: Протестиращ се предаде на полицаите, те продължиха да го налагат с палки, тогава по-високи заплати не заслужаваш - ЗАЩОТО ТОЛКОВА СИ МОЖЕШ! И понеже в такива ситуации служителите на реда като същи хулигани си нахлупват редовно маските под каските, за да не можеш след това дори да ги съдиш поименно и с личната им (без)отговорност, тогава следващият път, когато в МВР поискат по-високи заплати и се обърнат за подкрепа към обществото и медиите, обществото и медиите също ще нахлупят маските и ще се обърнат - на другата страна: Сметките за заплати на чиновниците: Вървят милиарди необяснимо нагоре

Автор: Неда Ковачева

* Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com