Ганчев: БФС ни изнудваше да подкрепяме Борислав Михайлов

2436
Ганчев: БФС ни изнудваше да подкрепяме Борислав Михайлов
Снимка: БГНЕС

Българският футболен съюз е изнудвал ЦСКА да подкрепя президента на централата Борислав Михайлов в битката му с Любослав Пенев на конгреса преди четири години, разкрива собственикът на "червените" Гриша Ганчев.

Ганчев твърди, че той и ръководството на "армейците" са били принудени да изкажат своята подкрепа за Михайлов, за да получат подкрепата на БФС за участие в евротурнирите, а след това "Същата форма на изнудване тече вече трета година, в която ние чакаме БФС да изпрати статистическата справка на ЦСКА за участие в ЕКТ до уебсайта на УЕФА (елементарно административно задължение на БФС), само защото г-н Михайлов няма с какво друго да ни държи в шах".

Смях в лицата и последна перука в ковчега на българския футбол - танците на Боби Михайлов ще продължат

Поредна перука в ковчега на българския футбол, а може би последната. Борислав Михайлов 'спечели" изборите за президент на БФС. Слагам т...

Това се казва в изявление на Ганчев, изпълнителния директор на ЦСКА Филип Филипов и адвоката на клуба Първа Първанов, което е в отговор на твърдението на Михайлов, че е помогнал на два пъти на ЦСКА в последните години.

Пълен текст на изявлението на Ганчев, Филипов и Първанов:

"В свое изказване от 23.10.2021, г-н Борислав Михайлов отправи твърдения, че БФС е "помагал" на ЦСКА София, включително при завръщането на ЦСКА във висшия ешелон на българския футбол през 2016 г. и в Европейските клубни турнири (ЕКТ) през 2018 г. Международният адвокат на клуба Първан П. Първанов, който представлява ЦСКА в арбитражните производства срещу УЕФА, по повод изваждането на ЦСКА от ЕКТ, помести писмени доказателства, които показват, че БФС и Борислав Михайлов действително направиха опит да подкрепят усилията на ЦСКА за завръщане в ЕКТ. Г-н Първанов обаче също така изрично подчертава в своето изказване, че тази "помощ", изразяваща се в изпращането на посочените три писма, не беше доброволна и писмата не само не "помогнаха", а точно обратното - допълнително настървиха УЕФА в арбитражните производства пред КАС. Тези два ключови факта не се споменават от Борислав Михайлов, когато си приписва заслугата за връщането на ЦСКА в ЕКТ. Това се прави с очевидната цел да се внуши, че клубът и адвокатът му едва ли не са изпаднали в противоречие в позицията си относно г-н Михайлов, на база общите коментари на г-н Първанов относно влиятелността на г-н Михайлов в УЕФА, направени по време на пресконференцията на ЦСКА от 3 Март 2018 г.

На първо място клубът и неговите собственици потвърждават думите на г-н Първан П. Първанов, че Борислав Михайлов и БФС са изградили модел на управление, в който всички дължими по закон и правилник действия по управление от страна на БФС се предоставят на ЦСКА по недобросъвестен начин и само след диктуването на условия, които не само не се следват от приложимите правила, а и рутинно и целенасочено се използват, за да ощетяват ЦСКА, както репутационно, така и финансово. В конкретния случай, за да подкрепи усилията на клуба да играе в ЕКТ с въпросните писма, Борислав Михайлов изрично изиска ЦСКА да не издига и подкрепя кандидатурата на г-н Любослав Пенев за президент на БФС.

Бербатов обяви, че ще оспорва избирането на Борислав Михайлов

Разочарован съм, че 20 клуба от Благоевградския регион не бяха допуснати. Ще оспорваме резултатите заради нарушения. Печели се с мнозин...

Впоследствие, както г-н Първанов правилно посочва, писмата бяха изпратени, но от тях не последва нищо, а ЦСКА и собствениците бяха принудени да мълчат и да продължават да финансират двете изключително скъпи арбитражни производства пред КАС, които в крайна сметка, г-н Първанов и неговия екип доведоха до успешен завършек в полза на ЦСКА. Така, на 3 Март 2018 г., когато ЦСКА даде пресконференция по случай завръщането на клуба в ЕКТ, ние и нашият адвокат бяхме принудени да изразяваме публична подкрепа към Борислав Михайлов, защото г-н Михайлов вече си беше осигурил лесна победа над г-н Любослав Пенев, и държеше съдбата на следващите четири сезона на ЦСКА в ръцете си. Същата форма на изнудване тече вече трета година, в която ние чакаме БФС да изпрати статистическата справка на ЦСКА за участие в ЕКТ до уебсайта на УЕФА (елементарно административно задължение на БФС), само защото г-н Михайлов няма с какво друго да ни държи в шах. Този път обаче не можем да мълчим, докато г-н Михайлов се опитва да си приписва чужди заслуги и да си оправя имиджа с ЦСКА.

Това са само няколко примера за "корупционната система от индулгенции", спомената от г-н Първанов, по който модел режима на Борислав Михайлов управлява българския футбол от 16 години. Резултатът го виждаме всички - България за първи път в историята си е футболно джудже. Причината за това е, че професионалните футболни клубове в страната нямат средства да отглеждат, школуват и задържат играчи, които да бъдат следващият Димитър Бербатов, Стилян Петров, Мартин Петров и т.н. А това е така, защото докато в Европа федерациите правят всичко възможно да превърнат първенствата си в печеливш бизнес, който да направи и клубовете им независими институции, функциониращи на пазарен принцип, в България се занимаваме с правене на "услуги". Така, според Борислав Михайлов, създаването на футболна лига, в която да участва, по неговите думи "най-титулуваният и системно важен клуб ЦСКА" не е било, за да се спаси професионалният футбол в България от закриване, поради липса на зрителски интерес, без ЦСКА, каквато беше истинската причина за създаването на новата лига през 2016, а защото той е благоволил да направи "услуга" на ЦСКА (тук обръщаме внимание и на факта, че правилата допускаха всички клубове с професионален лиценз да заявят участие в новосъздадената тогава Първа Лига, и далеч не важаха само за ЦСКА). Мислим, че е очевидно за всеки трезв наблюдател, кой на кого е направил "услуга". И ако за г-н Михайлов това е въпрос на правене на помен с чужда пита, за нас е въпрос на милиони евро и множество безсънни нощи, които инвестирахме, за да възкресим и възстановим ЦСКА от нулата, където управлението на г-н Михайлов беше успяло да запрати най-голямата футболна институция на България. Впрочем, същото, което управлението на г-н Михайлов от години спомага да се случи и с Левски София - другата голяма футболна институция на страната, от която в немалка степен зависи България да има силен национален отбор.

ЦСКА учтиво моли Борислав Михайлов да не ни прави повече услуги. Единственото, от което имаме нужда е да се спазват правилата, те да важат еднакво за всички, и управлението да е в ръцете на компетентни хора. Останалото ще свършат инвеститорите, които дават парите си, за да има български футбол, и пазарът. Смятаме, че 16 години са достатъчно дълго време, за да е ясно на всички, че г-н Борислав Михайлов не може да осигури тези базисни условия, и затова нека той да даде път на Димитър Бербатов и неговия амбициозен екип. Същевременно, използваме възможността да потвърдим още веднъж думите на г-н Първанов от пресконференцията на ЦСКА от 3 Март 2018, че г-н Борислав Михайлов е добре поставен и влиятелен в УЕФА, за което го поздравяваме. Смятаме че, същото безсъмнено ще стане факт и за Димитър Бербатов, когато се легитимира пред УЕФА като президент на БФС. Всички други фактори като езикови възможности, природна интелигентност, академични квалификации, морално-волеви качества, и кариерни постижения във футбола, говорят еднозначно в негова полза".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Левски - Славия: Кога и къде да гледаме дербито в Първа лига?

Спорт по телевизията днес - 29 март 2024 г.

Пострадалият Любенов: Нищо не помня от ситуацията в Разград, извадих късмет

Звезда на Берое се размина с 15-годишна присъда за сексуално насилие

ЦСКА 1948 заменя отиващия в Левски вратар със страж на ЦСКА

Първата дама в Изпълкома на БФС разкри какво ще стори за развитието на женския футбол

"Вярвам, че Георги Иванов ще поведе българския футбол към развитие и успехи"

Костов: Предимството на Левски пред Славия е публиката! Защо да се притеснявам? (ВИДЕО)

ЦСКА плати 3 млн. лева и погаси дълга си към НАП

Каранга: Бих викнал Десподов и Бодуров в ЦСКА, преди да заспя си мисля за мачовете с Левски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ