23 души с COVID-19 в село Осина, няма да го блокират

4721
23 души с COVID-19 в село Осина, няма да го блокират
Снимка: Getty Images/Guliver

23 души са с положителни проби за коронавирус в село Осина, община Сватовча, благоевградско.

На редовния сутрешен брифинг доц. д-р Димо Димов обяви, че там се е оформило огнище на коронавирус, но местното РЗИ е предприело необходимите мерки за овладяване на ситуацията.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 10 май

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

Засега не се налага затваряне и блокиране на сатовчанското с. Осина, каза директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов, цитиран от 24 часа.

Всички носители на вируса са контактни на жена, лекувана в столичната болница "Св. Иван Рилски". Тя се е прибрала преди около три седмици в дома си в селото и после е починала. Жената е заразила медицинска сестра от селото, която е настанена в МБАЛ-Гоце Делчев в добро състояние.

"Заразените са нейни роднини и близки, които са се грижили за нея. Живеят в няколко съседни къщи, затова не се налага да затваряме селото. Огнището в село Осина, община Сатовча, е семейно – в три къщи на една улица, наблюдаваме го много внимателно от 2 седмици, когато са потвърдени 10 случая, четирима са в болницата в Гоце Делчев в добро състояние", допълни д-р Калоянов.

Дадени са предписания на кмета на селото и на община Сатовча за дезинфекция на обществените места. Препоръчано е да се следи да няма струпване на хора в магазините и на други публични место. "Хората са изпълнителни и спазват предписанията, не излизат", допълни директорът на РЗИ.

Ето колко са новите случаи на коронавирус у нас

За изминалото денонощие са изследвани 1126 души, като 57 231 са общо вече направените проби в страната. Установени са 44 нови случая н...

"Сред зарзените има пет деца. Държим връзка с кметовете на общината и селото, връчени са предписания за дезинфекция. Обществените места като магазини и други, са осигурени с предпазни средства, органите на МВР следят за карантината, но хората са дисциплинирани и я спазват", каза още д-р Калоянов.

В болницата в Петрич е настанен и друг пациент, върнал се от лечение в столичната "Св. Иван Рилски", също заразен с коронавирус.

Припоняме, че през април в болницата имаше общо 4 пациенти с коронавирус. Трима от тях нямат никакви симптоми. Единствено пациентът с остра левкемия, от който тръгва инфекцията в лечебницата, е с напълно разгъната картина за коронавирусна инфекция. Общо 12 човека от персонал на двете клиники, където е лежал пациента с левкемията (11 от хематологията и 1 от гастроентерологията), са дали положителни проби за COCID-19. Всички те са асимптомни и са поставени под домашна карантина за 28 дни. Отделения на болницата бяха дезинфекцирани и затворени временно.

Пациент на лечебното заведение обаче зарази няколко души в Бургас в края на април. Двата бяха приети в болница, единият се оказа първият потвърдено болен в лечебното заведение. Там тече проверка на РЗИ, за да се установи кой е нулевият пациент. Новите болни са съпругата на заразения и внукът му, 7-годишно момче. И двамата са под домашна карантина вкъщи (28 дни), тъй като нямат симптоми, които да налагат болничен прием. Изследвани са всички техни контактни лица, които са отрицателни и са поставени под карантина (14 дни).

Положителна проба в дома за стари хора в Благоевград

Първа положителна проба за коронавирус в дома за стари хора в Благоевград. В него по думите на кмета на града Румен Томов пред Нова тв ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com