Балкански фестивал „Бохеми“ – неравноделен ритъм, темперамент и кулинария

16190
Балкански фестивал „Бохеми“ – неравноделен ритъм, темперамент и кулинария

На 26 и 27 юни 2015г., град Банско ще посрещне за първи път балкански фестивал „Бохеми“. В последния уикенд на месец юни, за два дни, Банско ще се превърне във фестивален град, какъвто не е имало до сега у нас. Всички, които кипят в ритъма на балканската си кръв  ще могат да станат част от истински бохемски празник. На централния площад ще излязат Желко Йоксимович, Каролина Гочева, Иво Папазов – Ибряма, много балкански звезди, оркестри и брас секции . За кулинарните ценители също е помислено – разнообразието от кухни ще подхожда на изобилието от забавление, което „Бохеми“ ще предложи . Фестивалът ще е със свободен достъп и ще се състои по инициатива на община Банско, а организатор на събитието е „Бохемия Ентъртейнмънт“.

Какво е да носиш балкански дух и характер? Какво е да притежаваш особеност единствена по рода си, грабваща, непреходна и често чудновата по очарователен начин за чужденците? Това е да се забавляваш, да черпиш с пълни шепи от живота. Балканският живот е бохемски живот. Въпреки че думата произлиза от френски, тя носи именно духa на балканеца -  артист, който издига в култ свободата и има нестандартни идеи за своето време.

Решават до месец дали ще има втори лифт на Банско

Дали ще има втори лифт на Банско ще стане ясно до 15 февруари. Тогава трябва да се вземе решение по концесионния договор за ски зона ...

Такъв е и първият хедлайнер на фестивала – Желко Йоксимович. Известен е с хитовете "Ljubavi", "Lane moje"  и "Nije ljubav stvar" и с прозвището си „The Master of The Balkan Ballads“. Когато излиза на сцена не се притеснява да се раздаде на публиката, както балканската му емоционалност му диктува. В музиката му са вплетени традиционни фолклорни инструменти, поп баладичност и затрогващ темперамент. Именно тези характеристики го превръщат в най-популярния и талантлив певец и композитор в Сърбия. От българска страна ще чуем един световноизвестен музикант, носител на множество награди, между които "Специалната награда на БГ радио" за ролята си като посланик на българската музика по света и нагардата на публиката на BBC Radio.

Кларнетистът Иво Папазов - Ибряма е ”Слънцето на кларинета”, в музиката му е събрано всичко, което може да накара човек да мечтае – страст, лиричност, диви вълни от пъстроцветни звуци. „Благодарение на него светът знае, че нашият джаз е страхотен. Той е култ.“, кометнират от BBC Radio.

Сред мъжкия състав изпъква едно балканско цвете – поп дивата Каролина Гочева. Македонското девойче има зад гърба си пет студийни албума и е работила с някои от най-популярните балкански изпълнители като Влатко Стефановски, Младен Маекович, Весна Малинова. Гласът й е определян като „магически и многопластов“,  а тембърът й приляга на всяка душевност.

Балкански фестивал „Бохеми“ е първи по рода си за България. С концепция да съчетае музиката, културата и кухнята на балканите,  фестивалът акцентира върху усещането за свобода и искрено веселие. „Бохем“ е човек на изкуството, творец, който не се интересува от бита толкова, колкото се забавлява. „Бохеми“ е празненство на неравноделния ритъм, тъпаните и горещата източна кръв, където всеки ще може да намери къс от себе си. Фестивалът ще се случи сред очарованието на лятно Банско, в подножието на красивата Пирин планина, а най-популярните балкански изпълнители ще станат част от програмата на „Бохеми“, представяйки културното разнообразие на държавите си. Достъпът до фестивалната зона ще е свободен, за да може възможно най-широка аудитория да усети духа на това уникално събитие.

"Зелените" искат правителството да направи дебат за ски зоната в Банско

Поради емблематичния характер на концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин" и изключителната държавна собственост на земит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com