Българският хелзинкски комитет се кани да съди държавата заради Гърмен

11533
Българският хелзинкски комитет се кани да съди държавата заради Гърмен
Снимка: БГНЕС

След като в първия ден на настоящата седмица (29 юни) бяха принудително разрушени четири ромски къщи в квартал "Кремиковци" на Гърмен, а пета беше бутната доброволно, не закъсня и реакцията на Българския хелзинкски комитет (БХК). Неправителствената организация обяви действията на властите за дискриминация, защото не са подсигурени други домове за живот на загубилите къщите си и заплаши, че обмисля съдебен иск срещу държавата.

БХК припомня и осъдителни решения срещу България при такива случаи - по делото Йорданова и други срещу България от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ); по делото Найденова и други срещу България от Комитета по правата на човека на ООН и по делото Европейски център за правата на ромите срещу България. "Следва също така да се отбележи, че в случая тези мерки бяха селективно насочени към обитатели-роми, въпреки че незаконното строителство в България не се ограничава до ромските жилища. Това е драстичен случай на расова дискриминация, осъществена от публичните власти и забранена както от нашата Конституция, така и от международното право. С настоящите си действия органите на държавната и на местната власт в Гърмен създадоха предпоставки за продължаващо нарушаване на международното право и в други региони на България, задълбочаване на социалния проблем и изостряне на междуетническото напрежение", обявяват от БХК.

По-малко от 10% от премахнатите от ДНСК незаконни строежи са в ромски махали

Само 38 от общо над 400 незаконни строежа, премахнати от ДНСК от началото на тази година, са в ромски махали. Това показва статистика н...

"Разрушаването на четирите постройки бе извършено под обществен натиск като колективно наказание за предполагаеми противозаконни действия на отделни лица в Гърмен и без оглед на индивидуалното положение на живущите в тях, които по никакъв начин не са причастни към инцидентите от миналото. Тази кампания бе съпътствана с публична расистка антиромска риторика, която бе подклаждана, наред с други, от медии и от парламентарно представени политически партии", казват от БХК.

БХК и в миналото нееднократно е подчертавал, че разрушаването на единствените домове на бедни семейства, които са живели в тях продължително време, без осигуряване на алтернативен подслон, дори когато те са формално незаконни, е нарушение на правото на личен и семеен живот, както и на правото на жилище. Въпреки това, то бе извършено, казват от НПО-то.

БХК призовава към незабавно прекратяване на принудителните евикции на бедни хора от единствените им жилища, както и на всякакви други популистки действия от страна на властите, вземане на спешни мерки по осигуряване на подслон на останалите без дом, включително на възрастните, лицата с увреждания и децата, както и за предприемане на конкретни мерки, които ще предотвратят предпоставките, довели до настоящата ситуация в Гърмен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com