Директорка, писала против прием на ромчета за първолаци, сега търси как да попълни бройката

1886
Директорка, писала против прием на ромчета за първолаци, сега търси как да попълни бройката
Снимка: община Благоевград

Пореден скандал се заформи на днешната общинска сесия в Благоевград, след директорът на 9-то училище в града - г-жа Василка Величкова обяви информацията, че училището отново има проблем с приема за първи клас.

Проблемът е свързан с това, че родителите въвеждали на бланките за прием друга адресна регистрация, за да не учат децата им в посоченото училище.

Как системата реагира на децата със специални потребности - разказът на една майка

Разказът на майка на дете със специални образователни потребности (СОП), която се опитала да запише сина си в столично училище предизви...

Драмата с 9-то училище "Пейо Яворов" в Благоевград започна точно преди една година. Тогава директорката Величкова написа пост в Facebook, в който зави, че училището има 14 свободни места за първи клас, които могат да бъдат заети от деца, които не са от ромски произход. Постът предизвика вълна от негативни коментар, а директората беше подложена на поредица от проверки от различни институции. Някои от родителите в града пък застанаха на нейна страна и дори организираха протест за оставането й.

В началото на годината Великова беше излязла в дълъг отпуск и не се знаеше кога е официалното ѝ връщане. Училището нямаше нито една сформирана паралелка за първи клас.

Днес тя отново е на работа, като от трибуната на общинския съвет представи искания за въвеждане на строга политика против фалшифицирането, за да може в повереното ѝ училище да дойдат първолаци. Ивайло Златанов, председател на РУО-Благоевград, обаче заяви, че проблемът е вътрешен, и директорката и учителите трябва да променят мотивацията си

На сесията беше коментирана и друга културна тема - тази за читалището и библиотеките в града. Васил Новоселски, председател на читалище "Никола Вапцаров - 1866", както и още около 40 служители се явиха на сесията, за да отправят питане във връзка с евентуален ремонт на читалището и допълнителни средства.

Училище в Благоевград ще бъде разследвано за дискриминация спрямо роми

Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) се е самосезирала заради случая с 9-то основно училище в Благоевград. Припомняме, че стана...

Официално изказване имаше и по темата с футболния отбор "Пирин". Ива Уорън, която е представител на "Емирейтс Уелт", основния рекламодател на отбора, представи бъдещите планове за "Пирин". Тя подчерта, че най-важната задача е финансовото стабилизиране на клуба и сподели, че компанията на „Емирейтс Уелт“ ежедневно работи по въпроса, като за целта в момента са направени един спонсорски договор и едно дарение.

„Имаме намерение, до края на следващия месец, задълженията на клуба, особено към състезатели и персонал, да бъдат сведени до нула, и на 25 юли всички в семейството на ОФК „Пирин“ да получат редовното си и договорено заплащане за месец юни. Бюджетът, който ще подсигурим, е отличен за българските стандарти. Възнамеряваме с поставянето на целите, той да бъде реципрочен на това, което се очаква“, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com