ДНСК: Ромите в Гърмен не искат да се местят в общински жилища, ще бутаме

6615
ДНСК: Ромите в Гърмен не искат да се местят в общински жилища, ще бутаме
Снимка: БГНЕС

Дирекцията за национален строителен контрол ще изпълни всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи в Гърмен при стриктно спазване на човешките права и принципа за съразмерност, съобщават от ДНСК.

До този момент осем незаконни строежа в ромската махала "Кремиковци" на Гърмен са премахнати. Други два строежа трябва да бъдат махнати в периода 13 юли - 24 юли тази година, като точно заради тях БХК подаде жалба пред ЕСПЧ.

ВМРО срещу БХК или защо Европейски съд спира бутането на къщи в Гърмен

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) не е част от Европейския съюз, а от Съвета на Европа. Не може с едно писмо да се кара Бълг...

Действията на ДНСК са обжалвани и са потвърдени от съда като законосъобразни. От Дирекцията уточняват, че живеещите в тези постройки семейства с деца с увреждания, категорично отказват да бъдат настанявани в социални жилища. Това е факт и след получено уведомление от Министерство на правосъдието, че може да бъде наложена мярка от ЕСПЧ на България, ако не се предостави спешно информация за гаранции спрямо уязвимите лица. Заради това срокът за премахване е удължен до края на юли.

Тъй като влезлите в сила заповеди задължително следва да бъдат приведени в изпълнение, от ДНСК е отправено писмо да кмета на община Гърмен Минка Капитанова, с което е уведомена, че предстои премахване на още 102 постройки, за 20 от които вече е избран изпълнител и предстои насрочване на принудително премахване.

За гарантиране запазването на правата на уязвимите лица, които са жители с постоянна адресна регистрация в община Гърмен, е изискано от кмета на общината незабавно да предостави в ДНСК график със срокове за временно настаняване на засегнатите семейства, с оглед определяне на дата за изпълнение на заповедите за премахване.

Нареждането до кмета на община Гърмен за предоставяне на информация за временно настаняване на семействата, засегнати от премахването на незаконните постройки, е публикувано ТУК!

Гърменските роми категорични, че няма да се изселват

Ромите в Гърмен са категорични, че няма да напуснат махалата. Не искат общината да им търси и намира алтернативни жилища. Защото няма д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com